Pentru toți cei din jur, e Pogo. Numele ei complet, Ana Pogonariu, aproape că a rămas în umbră, pentru că încă din copilărie, toată lumea o strigă simplu: Pogo.
În prezent, e content manager al UNTOLD, Irina Rimes, Rareș și Goldcher, iar ziua ei se împarte între strategii, campanii, postări și momente de creativitate spontană. Îi place adrenalina și pune pasiunea pe primul loc, în tot ce face.

Oare care e povestea din spatele acestui ritm alert și ce înseamnă, de fapt, să fii omul din spatele unor nume atât de mari? Stai pe aproape și s-ar putea să afli.
Descoperirea pasiunii pentru marketing
Pentru Pogo, drumul spre social media marketing nu a fost planificat. A început studiind resurse umane, convinsă că asta va fi direcția ei profesională. În primul an de facultate, s-a alăturat unei asociații studențești, ASER, și, un an mai târziu, unui proiect de marketing.
A fost momentul în care și-a dat seama că universul strategiilor de comunicare îi era relativ necunoscut – și tocmai asta a atras-o cel mai mult.
„Credeam că marketingul înseamnă să pui produse pe raft la MEGA”, își amintește râzând. Curiozitatea a împins-o să își dorească să afle tot mai mult despre ce implică marketing-ul.
Activă și mereu prezentă în organizarea proiectului respectiv, a avansat din rolul de junior, la funcția de project manager, iar experiența i-a deschis ochii asupra pasiunii sale reale, care ce să vezi, nu era HR-ul.

Oportunitatea care a venit dintr-un story
Primul ei job oficial în domeniu a apărut în cel mai neașteptat mod. Pe la început de 2021, parte din foștii ei colegi deja lucrau în marketing și publicitate, iar alții își croiau încă drumul către această sferă profesională.
Pogo, în schimb, era într-un program de mobilitate Erasmus+, în Polonia. Ironia sorții face că, în ultima zi a programului, a dat întâmplător peste un story publicat de un fost speaker din proiectul respectiv, care își căuta social media executive într-o agenție de publicitate.

A dat un reply fără prea multe așteptări, iar răspunsul a venit imediat: „Te știu! Hai să ne auzim, să văd ce ai în minte.” Și de acolo, lucrurile au mers doar în sus.
Între agenție și corporație
Așa a ajuns social media executive la Tribal, o agenție de publicitate, lucrând pe contul McDonald’s. După o vreme, a realizat că ar vrea să exploreze și ce înseamnă să lucrezi „la client”, așa că a făcut pasul spre corporație. Deși îi plăcea produsul și dinamica echipei Ursus, nu se regăsea în task-urile zilnice.
Nu îmi puneau deloc creativitatea la înaintare.
Într-un moment de ezitare profesională, un prieten de-al ei, care tocmai intrase în echipa UNTOLD, i-a făcut o propunere: „Dacă tot îmi dai idei pentru social media la festival, ce ar fi să vii și să le faci chiar tu?” Inițial, a fost reticentă – responsabilitatea părea mare, iar schimbarea venea cu incertitudini. „Mi-era frică.”
Totuși, un interviu cu Head of Marketing i-a dat încrederea de care avea nevoie. Au rezonat din prima și, încet, totul a început să se lege. UNTOLD a devenit punctul de cotitură care i-a deschis ușa spre proiecte și mai mari.
Conexiunile potrivite deschid cele mai neașteptate uși
Privind în urmă, își dă seama că fiecare oportunitate importantă a fost rezultatul unor relații cultivate de-a lungul timpului. De la ASER și până la prietenii care i-au oferit ocazia să intre în industria în care activează astăzi, fiecare pas a fost influențat de oamenii pe care i-a întâlnit.

Poate că, uneori, cea mai bună cale spre a îți găsi drumul nu este un traseu bine conturat, ci spontaneitatea, conexiunile sincere și curajul de a spune „da”, chiar și atunci când te sperie.
De la prietenii, la oportunități
Importanța cultivării unor relații, despre care vorbeam anterior, s-a confirmat și în cazul colaborării cu Irina Rimes. Un alt lanț de conexiuni – „un om care știe un om, care știe un om, care știe un om” – a fost modul prin care a ajuns content manager-ul artistei.


Oferta i-a fost lansată inițial unui prieten apropiat, Lucian Popescu, care a simțit că Pogo s-ar potrivi foarte bine pe vibe-ul Irinei. Lucrurile au decurs natural: „Ne-am văzut, ne-am plăcut, ne-am matchuit.”

Bineînțeles, administrarea prezenței online pentru un festival precum UNTOLD și pentru un artist individual sunt două provocări distincte. Principala diferență?
Unul are o față, celălalt nu are o față.
În cazul unui artist, conținutul gravitează în jurul imaginii persoanei. Pe de altă parte, un festival necesită construirea unei identități și alimentarea unui sentiment de apartenență publicului, fără a avea un chip care să îl reprezinte.
Viața profesională vs. viața personală
Recunoaște că granița dintre viața personală și cea profesională nu îi este foarte clară momentan și, deocamdată, e ok așa. Încă își caută echilibrul între cele două, dar simplul fapt că e implicată în proiecte care îi plac cu adevărat, o ajută să nu resimtă efortul depus.
Multe dintre idei îi vin natural, după cum spune și ea:
Dacă stau seara în pat și mă uit la un film, de multe ori îmi vine câte o idee despre ce aș putea să fac următoarea zi pe un anumit cont.
E mulțumită, totuși, că atunci când decide că are nevoie de o pauză, chiar și-o ia. Vacanțele sunt vacanțe, fie că are o postare de făcut sau câteva zeci. Știe cum să planifice totul în avans, astfel încât să fie doar o chestiune ușor rezolvabilă, la câteva click-uri distanță.


Linia dintre job și viața personală e și mai neclară când vine vorba de oameni. Cei cu care lucrează, îi sunt și prieteni. Poate nu e cel mai sănătos echilibru pe termen lung, dar pentru moment, funcționează.
Consum de conținut și autenticitate
Fiecare brand sau artist cu care colaborează are, evident, o voce distinctă și poate te întrebi cum reușește să rămână autentică. Ei bine, secretul constă în talentul de a asimila stilul fiecăruia atât de bine, astfel încât să poată să preia în mod autentic vocea lor în online.
Mai mult decât atât, cunoaște „produsul” din interior, iar asta îi permite să comunice cu publicul fără să pară forțat.
E un soi de antrenament cameleonic, dar știu cum comunică fiecare brand sau persoană în parte. Mi-e mult mai ușor să-mi pun pălăria respectivă.
Feed-ul ei de Reels și TikTok a devenit, paradoxal, o sursă de inspirație pentru crearea de conținut și asta pentru că algoritmul i-a învățat preferințele, așa că îi servește exact genul de conținut care îi poate fi util.
Totuși, fiind conectată la social media în permanență, are și momente în care simte nevoia să se deconecteze complet.
Am multe momente în care vreau să mă deconectez de la orice înseamnă social media. De asta uneori nu pun nimic pe contul meu de Instagram, pentru că toată ziua am postat pentru altcineva. Nu mai am energie și pentru mine.
Proiectul UNTOLD: Cum menții un festival viu pe tot parcursul anului?
Gestionarea prezenței online a unui festival de amploarea UNTOLD vine cu provocări uriașe, iar una dintre cele mai mari este volumul de conținut.
Chiar dacă au un calendar bine definit și o strategie clară, totul se desfășoară într-un ritm extrem de rapid: de la anunțarea artiștilor și promovarea festivalului, până la momentele live, echipa trebuie să fie mereu pe fază, pregătită să reacționeze.
În ciuda faptului că festivalul propriu-zis durează doar câteva zile, menținerea relevanței UNTOLD pe tot parcursul anului este esențială. Comunicarea se împarte în mai multe etape: în timpul festivalului, focusul este pe momentele live și pe interacțiunea directă cu participanții; imediat după, accentul cade pe nostalgia celor care au fost acolo:
Știm că oamenii vor rememora momentele frumoase, așa că încercăm să le oferim cât mai multe amintiri vizuale și emoționale.
Pe măsură ce timpul trece, undeva la jumătatea dintre două ediții, strategia înclină către menținerea legăturii cu fanii fideli, reamintindu-le de ce se întorc an de an, și atragerea celor care nu au participat încă, fie schimbând percepțiile greșite, fie oferindu-le noi motive să-și dorească să vină.

În plus, adaptarea la trendurile din social media și marketing joacă un rol primordial și aici nu ne referim la sunete sau challenge-uri virale, ci la formate vizuale, stiluri de fotografie și montaj și concepte creative care să păstreze festivalul mereu actual și atractiv pentru public.
Practic, trebuie să fie mereu cu un pas înainte, să observe cum evoluează platformele și să integreze asta în strategia lor. Astfel, sunt siguri că UNTOLD rămâne nu doar un festival, ci un brand viu, care respiră și comunică în ritmul publicului său.
Colaborări și red flags
Lucrând în trecut și cu alte nume, Pogo a avut o serie de learnings. Dincolo de strategiile de comunicare, a realizat cât de importantă este conexiunea directă cu artistul pentru succesul unui astfel de parteneriat. „Am învățat să vorbesc pe limba lor pentru a crea conținut relevant în social media.”
Autenticitatea este, de altfel, unul dintre criteriile esențiale pentru Pogo atunci când acceptă o colaborare. „Cel mai mare red flag pentru mine este dacă un artist nu e autentic. Dacă în realitate e într-un fel, dar pe social media vrea să pară altfel, atunci nu pot lucra cu el.”
Autenticitatea continutului te face diferit, fie că vorbim de branduri sau artiști. Dacă au existat cazuri în care eu personal n-am văzut nimic diferit sau nu am crezut în proiectul respectiv, am preferat să refuz.
Crede cu tărie că diferența dintre un conținut care rezonează cu publicul și unul artificial stă în sinceritatea cu care este construit, asta pentru că nu vorbim despre a posta ceva doar cu scopul de a „prinde” pe social media, ci și despre a transmite o poveste reală, care să reflecte cu adevărat esența celui din spatele contului.
O zi între rutină și imprevizibil
Am fost curioase să aflăm cum arată o zi obișnuită de muncă pentru Pogo. Răspunsul a fost că nu există două zile la fel. Dimineața are o oarecare rutină – „Încerc să mă trezesc la 8, nu iese niciodată, se face 9 fără 15 și mă panichez că m-am trezit târziu.” Urmează nelipsita cafea și micul dejun, iar mai apoi pleacă spre biroul UNTOLD, unde își începe ziua de lucru.
După ora prânzului, rutina dispare. „În 95% din cazuri, se schimbă complet.” Uneori, intervin urgențe, alteori alte colaborări îi cer atenția, dar fiecare zi e o combinație de creativitate, adaptabilitate și spontaneitate.
Realizări, provocări și bucuria de a da mai departe
Privind în urmă, Pogo are câteva momente-cheie de care își aduce aminte cu recunoștință. Primul pas decisiv a fost reply-ul la acel story, care i-a deschis ușa spre prima oportunitate profesională.
Apoi a venit acceptul ezitant de a începe o colaborare cu UNTOLD, colaborare care a dus la câteva dintre cele mai intense experiențe, care au responsabilizat-o și care i-au demonstrat că este capabilă de mai mult decât crede: „Sunt foarte proud de zilele respective.”


Proiectele Irina Rimes, rareș și Goldcher reprezintă o altă reușită personală: „Sunt fericită că oamenii cred în mine și în ceea ce pot face pentru ei.” Însă, dincolo de toate realizările profesionale, consideră extrem de valoros și privilegiul de a putea împărtăși experiența ei cu ceilalți:
Cred că asta ar fi pe primul loc.
Ce a învățat despre oameni și despre ea însăși
Experiența în social media i-a demonstrat cât de important este să fii conștient de propria valoare. Într-un domeniu în care toată lumea crede că se pricepe, este vital să nu te lași influențat de opiniile superficiale ale celor care doar consumă conținut. A mai învățat că mulți oameni își urmăresc doar propriul interes… și că poate e bine să fii sceptic uneori.
Dincolo de toate lecțiile învățate, poate că cea mai neașteptată dintre ele a fost că nu este atât de organizată pe cât credea.
Am crezut că I can handle everything.
E firesc ca, uneori, lucrurile să îi scape din vedere. A înțeles și că anxietatea își face loc mai des decât ar vrea, că unele situații o copleșesc mai mult decât și-ar fi imaginat. Dar, în același timp, acum știe că este mai puternică decât și-ar fi dat vreodată credit. În mijlocul acestui haos controlat, lucrurile tot găsesc o cale să funcționeze. Și asta e cea mai frumoasă parte.
Dacă n-ar fi fost content manager…
Într-un univers alternativ, Pogo s-ar fi văzut fie trainer de dezvoltare personală, fie învățătoare. Ce au în comun cele două? Dorința de a împărtăși cunoștințe.
Mi-am dat seama în ultimii 2 ani, că îmi place foarte mult să îi ajut pe alții să învețe, să le dau pur și simplu din lucrurile pe care le știu.
Totodată, crede că spiritul ei aventuros ar fi putut-o duce pe un drum complet diferit – ghid montan.
Planuri de viitor
În prezent, Pogo își dorește să se dezvolte în direcția de content management pentru artiști și, cine știe, într-o zi, să își extindă activitatea la nivel internațional. E conștientă că vorbim despre „alte nebunii, alte scoruri, altă ligă”, dar vede acest pas ca fiind o provocare interesantă.
Acum, spre deosebire de adolescența ei, când știa că vrea să ajungă la UNTOLD, dar nu și cum, nu are un plan de viitor.
Nu mai am un orizont măreț, pe care chiar îl urmez și în direcția căruia chiar fac pași. Mă bucur de prezent și văd cum pot să fac să fiu și mai bună în fiecare zi.
Sfaturi pentru cei care vor să lucreze în domeniu
Pentru tinerii care își doresc o carieră în social media și content management, Pogo are un sfat clar: să fie pasionați. Fără pasiune, riscul de burnout crește considerabil, iar asta este o regulă universal valabilă.
Do it, don’t overthink it.
Răbdarea face și ea parte din poveste, la fel și deschiderea către inspirație. Orice detaliu din jurul nostru poate deveni o sursă de creativitate, așa că e bine să fim atenți la ce ne înconjoară.
Au fost Sara Simionescu și Bianca Pîrcălăbescu în conversație cu Ana Pogonariu (Pogo).
Imagine de copertă: Arhiva personală (Pogo)