Adonis Tanța cântând pe scenă în timpul unui spectacol

ADONIS TANȚA: Actoria în teatru și film independent

Adonis Tanța are 30 de ani, este actor, regizor și muzician, fiind absolvent al Conservatorului. A apărut în Kontinental ’25, cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude care în februarie a luat acasă Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. De la înființarea primului teatru independent muzical contemporan din România la câștigul de la Berlinale, poate te întrebi ce stă mai exact în spatele parcursului unei cariere în teatru și film independent. Într-o zi de sâmbătă actorul a discutat cu noi despre aceste experiențe și impactul pe care l-au avut.

Radu Jude și Kontinental ‘25

Întâlnirea cu Radu Jude s-a întâmplat cu câțiva ani urmă, atunci când regizorul l-a observat pe Adonis într-un spectacol de teatru. Cei doi au colaborat, apoi, în cadrul unui proiect Reactor – un scurtmetraj regizat de Adonis și coordonat de Radu Jude. Ca urmare, regizorul l-a invitat să joace în filmul Dracula, care va fi și el lansat în acest an. Lucrând la Dracula, Adonis a fost invitat să joace și în Kontinental ‘25. A fost atras de scenariul filmului și mai ales de rolul care i-a fost oferit, iar răspunsul a fost, în mod firesc, da. „Adică orice ar face Radu Jude – m-aș băga pentru că e foarte tare. Și sigur că am acceptat.”

Kontinental ‘25 este o comedie dramatică care pune în prim plan criza locuințelor într-o economie post-socialistă. Orsolya, o fostă profesoară de drept devenită executor judecătoresc în Cluj, se confruntă cu o criză morală după ce un bărbat fără adăpost, pe care trebuia să-l evacueze din subsolul unui imobil destinat demolării, se sinucide.

Personajul jucat de Adonis, Fred Vasilescu, este un absolvent al facultății de drept ajuns livrator de mâncare. Deși Adonis și Fred sunt cât se poate de diferiți, cu excepția puternicului accent ardelenesc, actorul s-a simțit atras de umorul acestui rol. „Vorbește foarte mult și are tot felul de povestioare zen pe care le zice. Avem o scenă foarte lungă în care zic în jur de 9 povestioare zen una după alta în fața lui Eszter, personajul principal.”.

Memorarea textului lung s-a dovedit a fi o oarecare provocare, mai ales în contextul în care Kontinental ‘25 a fost filmat în doar 10 zile, iar Adonis a filmat scenele în care apare Fred în 2 dintre acestea. Meseria de actor este, desigur, una „fun”, ne spune el, chiar dacă o mare parte din acest job constă în statul acasă și învățatul unor replici. „Texte și texte, și texte. La film cu atât mai mult, trebuie să înveți foarte bine de acasă pentru că nu stă nimeni după tine să aștepte să-ți amintești.”

Experiența a fost una organică, venind ca urmare a colaborărilor lor anterioare. „Mi-am dat seama că ne potrivim foarte mult la lucru.”, ceea ce ar putea suna oarecum surprinzător, având în vedere diferențele dintre a pune o piesă în scenă și a juca în fața camerelor. „E foarte diferit de teatru pentru că la film trebuie să fii foarte, foarte prompt. Ai foarte multă presiune, și trebuie să faci foarte repede, să livrezi foarte repede ce ai de făcut.”

Dată fiind constrângerea timpului, filmările s-au desfășurat într-un ritm alert. Întreaga echipă implicată în proiect a trebuit să acționeze prompt și profesional, însă asta nu înseamnă că actorii nu au avut parte și de anumite intervenții spontane, care au rămas niște amintiri amuzante. În timpul unei scene filmate la Cinema Arta, în care Adonis și Eszter Tompa (actrița care o joacă pe Orsolya) beau vin, cei doi actori au ajuns în cele din urmă să-și toarne vin real în pahare. „De-atunci încolo am făcut numai crize de râs. Nu ne-am mai putut abține și au lăsat asta în film.”

În ciuda acestor mici provocări întâmpinate pe parcurs, cele două proiecte a lui Radu Jude la care a participat Adonis au făcut ca anul 2024 să fie unul cu adevărat memorabil – atât privind cariera sa, cât și experiențele împărtășite și relațiile pe care le-a legat cu colegii săi. „Da, pot să spun că toată experiența anului trecut a fost printre cele mai frumoase de până acuma.”

Berlinale și Ursul de Argint

Munca și eforturile depuse în realizarea acestui proiect în regim independent au culminat la Berlinale, unde Kontinental ‘25 a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu. „Pentru mine a fost foarte interesant să văd filmul ăsta la Berlin, să văd filmat Clujul și Floreștiul. Vorbește foarte mult despre noi, și are foarte multe straturi.”.

Radu Jude este cunoscut pentru satira socială și comentariile politice adesea prezente în filmele sale, teme care au fascinat și au atras de mult timp atenția criticilor și audiențelor din străinătate. Totuși, aceste teme sunt prezente în filmele lui tocmai din cauza preponderenței lor în societatea românească.

Astfel, Kontinental ‘25 capătă o anumită importanță specială pentru publicul român, având un caracter de conștientizare. „Să ne amintească cât de nașpa putem să fim uneori.”.

Adonis Tanța într-un costum roz pe covorul de la Berlinale 2025
Adonis Tanța la Berlinale 2025 | Sursa: Arhiva personală a lui Adonis Tanța

În curentul climat social se vorbește în mod frecvent despre rolul pe care artiștii îl au în discuțiile legate de teme precum cele prezente în filmele lui Radu Jude. Generațiile mai tinere au așteptarea ca artiștii să devină purtătorii de cuvânt ai maselor.

De la spectacole de cabaret la Kontinental ‘25, este clar că o mare parte din proiectele la care a luat parte Adonis abordează problematici sociale, însă scopul lui final este acela de a crea divertisment pentru public. „Cred că fiecare e liber să se raporteze cum vrea, nu cred că un actor trebuie să fie așa sau așa. […] Nu cred că este o rețetă.”

Abordarea subiectelor care poartă o greutate emoțională într-un spectacol cu muzică și dans oferă, atât actorilor cât și spectatorilor, șansa de a se detașa de aceste probleme și realitatea în care trăiesc, măcar pentru câteva ore. Principalul mesaj pe care Adonis dorește să-l transmită publicului este unul simplu, dar pe care nu multă lume îl conștientizează.

Toți suntem oameni, și toți avem nevoie de iubire. Toți ne simțim singuri câteodată, și e foarte important să fim împreună unii cu alții.

Teatru versus film

Tranziția de la teatru la film pune de multe ori în discuție diferențele dintre aceste două medii. Am auzit pe parcursul anilor răspunsuri care variază de la detalii de natură tehnică până la procesul de pregătire. Pentru Adonis, cel mai important aspect este legat de prezența publicului. Punerea în scenă a unui spectacol îi oferă actorului un feedback instant și, mai ales, un schimb de energie cu publicul, care facilitează într-o oarecare măsură interpretarea.

Având în vedere lipsa acestei interacțiuni de pe platourile de filmări, jocul în fața camerelor necesită un efort suplimentar în ceea ce privește energia expusă de actor. „Cred că important e să fii un actor sau actriță care știe foarte clar ce are de făcut, pentru că e foarte important când livrezi să știi foarte bine ce e de făcut în scena respectivă.”

Stația și teatrul muzical

Împreună cu Rácz Endre, Adonis este co-manager la Stația, primul teatru muzical contemporan independent din România. Ideea acestui proiect s-a născut în momentul în care un grup de actori din România, printre care și Adonis, au realizat că lucrau la spectacole de teatru muzical, fără a avea, însă, un spațiu dedicat unde să le și joace, adică un teatru. Astfel, în octombrie 2023 a fost deschis Stația cu ajutorul Voltaj Academy, care le-a devenit partener.

Rácz Endre și Adonis Tanța la Stația Teatru / Muzical în fața unui poster de spectacol
Rácz Endre și Adonis Tanța | Sursa: Cristina-Maria Lazăr

Cei de la Stația pun scenă 7-8 spectacole pe lună, iar acum încearcă să se orienteze spre reluarea unor proiecte deja existente în repertoriul lor. Printre acestea se află două spectacole de cabaret, unul despre burnout și unul despre adicție, spectacolul Choose Me, despre decizii și vise, și evenimente unice precum Concerte cu Inimi și Cringe Varieté.

Concertele cu Inimi reprezintă produsul final al unui curs pentru adulți pe care Adonis îl predă în cadrul Stația. „Niște concerte foarte, foarte faine, în care cântăm și alegem tot timpul câte o temă despre care să vorbim și ei scriu acasă texte.”

Pe lângă acestea, Stația are și cursuri pentru copii, în cadrul cărora Adonis predă tehnică vocală, prezență scenică și teatru. Rácz Endre predă și el o serie de cursuri de teatru și improvizație în limba maghiară pentru copii, adolescenți și adulți.

Efortul muncii independente

Munca într-un regim independent în această industrie nu este mereu una ușoară, dar pentru Adonis în acest punct al carierei sale, aceasta vine și cu anumite privilegii. El consideră că cel mai important aspect în alegerea unui proiect îl reprezintă echipa cu care lucrează. „Pentru că sunt un artist independent și avem și un teatru, sunt privilegiat în sensul în care pot să fac fix ce proiecte vreau și ce mă interesează, cu oamenii cu care vreau să lucrez.”.

Totuși, pasiunea și dedicația pentru arta pe care o faci nu înseamnă că nevoile financiare dispar în mod subit, iar Adonis ne-a recunoscut în că și acesta reprezintă, în mod firesc, un aspect important pe care îl ia în considerare. „Deci [proiectele] le aleg în funcție de echipă, de teme sau de nevoile financiare.”

Adonis Tanța pe scenă cântând la un microfon în timpul unui spectacol la Stația Teatru / Muzical
Adonis Tanța pe scenă | Sursa: Cristina-Maria Lazăr

Există și pentru el momente mai grele, zile mai obositoare în care îl tentează opțiunea de a renunța la actorie. „E important să-ți placă ce faci, să ai chef, să vrei să faci. Dacă ai foarte multe semne de întrebare în ceea ce privește asta, să te gândești la alte opțiuni.”

Atunci când interacționezi cu publicul în fiecare săptămână, momentele semnificative sunt multe. Toate aceste experiențe individuale pot fi sumarizate într-un singur sentiment, acela de conexiune. Adonis crede că despre asta este teatrul – generozitatea actorului și ce poate oferi el atunci când este pe scenă.

În principiu e un job la care te consumi, mergi, faci. Uneori, bucuria este că mă duc și eu mai împlinit acasă. Astea mă marchează și de asta continui.


Au fost Alessia Borăscu și Sebastian Chitul în conversație cu Adonis Tanța.

Imagine de copertă: Cristina-Maria Lazăr