Premiile Grammy: simbolul excelenței muzicale

Fie că urmărești premiile Grammy în fiecare an fără excepție sau doar aștepți anunțarea câștigătorilor pe social media, acum este momentul perfect să afli mai multe despre ce înseamnă, de fapt, competiția și unde își are începuturile.

Premiile Grammy sunt simbolul excelenței muzicale, fiind rezultatul unui proces riguros de votare realizat de profesioniști din industrie. Acest proces este independent de numărul de vânzări, locul în topuri sau popularitatea unui artist sau album, fiind notate tehnica, mesajul și conceptul. Cum au luat naștere aceste premii și cum au evoluat de-a lungul timpului? Află totul în cele ce urmează!

Cum au început Premiile Grammy?

Până la sfârșitul anilor ‘50, lumea cinematografiei și televiziunii își celebra cele mai mari talente prin Premiile Oscar și Premiile Emmy, însă industria muzicală nu avea un echivalent la fel de prestigios. Astfel, în anul 1958 au fost lansate Premiile Grammy, inițial numite The Gramophone Awards sau Premiile Gramofonului. Numele Premiilor provine de la forma de gramofon — un dispozitiv mecanic de redare a sunetelor înregistrate pe o placă — pe care o aveau trofeele.

În fiecare an sunt acordate premii într-o mare varietate de categorii și, deși telespectatorii văd de cele mai multe ori artiștii mainstream premiați, numeroase alte distincții nu sunt televizate. Numărul de premii şi categorii variază de la an la an, pentru a include noi genuri muzicale și a reflecta evoluția industriei muzicale. 

De la Gramofon la Grammy: Nașterea unui Premiu Iconic

Dacă te întrebai din ce este făcut un trofeu Grammy, ei bine acesta este făcut manual din grammium, un aliaj pe bază de zinc, creat de Billings Artworks în Ridgway, Colorado. După ceremonia de premiere, trofeele Grammy sunt gravate cu numele câștigătorilor și distribuite ulterior. Pentru filmările evenimentului, organizatorii utilizează trofee de recuzită.

Primul design al premiului GRAMMY, un gramofon pe un suport de lemn
Primul design al premiului GRAMMY

Cea de-a doua ediție a Premiilor Grammy, desfășurată în anul 1959 a fost prima ediție televizată. Cu toate acestea, ceremonia a fost difuzată live abia după 12 ani, în 1971.

Cum se acordă Premiile Grammy

Deși sunt premiați artiștii muzicali și melodiile lor, Premiile Grammy au un proces diferit de acordare a premiilor. Trofeele nu sunt acordate în funcție de popularitate, numărul de vânzări sau topurile în care au ajuns aceștia. Procesul implică sute de experți muzicali din diverse genuri. Prima etapă constă în trimiterea înscrierilor de către studiourile de înregistrare și membrii Recording Academy pentru a fi luați în considerare. Fun fact – pot vota doar membrii care și-au plătit taxele anual . 

După ce eligibilitatea fiecărei înscrieri a fost evaluată de o comisie de experți, acestea sunt votate de membrii Recording Academy. 

Membrii pot vota doar în categoriile în care au cea mai mare expertiză, precum și în cele 4 mari categorii:

  • Best New Artist – Cel mai bun artist nou
  • Song of the Year – Melodia Anului
  • Album of the Year – Albumul anului
  • Record of the Year – Înregistrarea Anului

În timp ce în prima ediție a Premiilor Grammy au fost doar 28 de categorii, în anul 2019 evenimentul a atins un număr de 84 de categorii prezentate.

Doar 3 artiști au câștigat toate cele 4 mari premii: Christopher Cross, Adele și Billie Eilish.

Premiul Grammy pentru întreaga carieră (The Lifetime Hall of Fame Award) este acordat unui artist care a avut un impact remarcabil în industria muzicală. Acest premiu recunoaște realizările excepționale ale celor care au lăsat o amprentă în domeniu. În 2019, acest premiu i-a fost acordat lui Julio Iglesias și trupei de heavy metal Black Sabbath. Alți artiști celebri ce au mai primit această distincție sunt Bing Crosby (1963), Frank Sinatra (1965), Ella Fitzgerald (1967), The Rolling Stones (1986), Ray Charles (1987), B.B. King (1987), Hank Williams (1987), Bob Dylan (1991) și John Lennon (1991).

Premiile Grammy 2025: O Ediție Memorabilă

Duminică, 2 februarie, a avut loc cea de-a 67-a ediție e Premiilor Grammy, deschisă cu un omagiu adus celebrului Los Angeles, prin cântecul I Love L.A., o odă adusă frumuseții orașului lovit de incendii. Artiști precum John Legend, Sheryl Crow și Brad Paisley s-au alăturat trupei Dawes, care și-a pierdut studioul și casa unui membru într-un incendiu, și au cântat piesa lui Randy Newman din 1983, dedicată pompierilor din Los Angeles.

Un alt moment emoționant al serii a fost acela în care zeci de pompieri din Los Angeles au urcat pe scenă pentru a prezenta Premiul pentru Albumul Anului. Șeful pompierilor, Anthony Marrone, a adresat mulțumiri, în primul rând, echipelor de intervenție “care au venit de aproape și de departe” să se lupte cu flăcările. A continuat prin a spune că are încredere în puterea comunității de a reconstrui și de a se recupera împreună pentru că noi, LA suntem puternici. Acesta a primit cea mai lungă ovație în picioare a serii.

Doechii cea de-a 3 femeie câștigătoare a Celui mai Bun Album Rap

Cea de-a 67-a ediție a Premiilor Grammy a adus noi câștiguri pentru mulți artiști prezenți. Printre aceștia se numără și Doechii, o artistă de 26 de ani din Tampa, Florida, cunoscută pentru modul ingenios prin care se folosește de ironie. Cu hituri de succes precum „What It is (Block Boy)”, „Persuasive” și „Denial is a River”, artista a urcat cu mama ei pe scenă. Când și-a primit premiul ea a declarat că Dumnezeu i-a spus că va fi răsplătită și îi va arăta ce bine poate fi pentru ceea ce face.

În continuare a transmis un mesaj de încurajare tuturor susținătoarelor. „Știu că sunt atât de multe femei de culoare care se uită la mine chiar acum și vreau doar să spun că puteți să o faceți. Nu permiteți nimănui să proiecteze niciun stereotip asupra voastră. Eu sunt o mărturie.” Doechii este cea de-a 3-a femeie care câștigă premiul la această categorie după Lauryn Hill și Cardi B.

Beyoncé și Blue Ivy: Un Moment Emoționant pe Scena Grammy

Doechii nu a fost singura care a urcat pe scenă împreună cu un membru al familiei și a consemnat câteva rânduri importante în „cartea” Premiilor Grammy. Beyonce a fost însoțită pe scenă de fiica ei, Blue Ivy și a ținut un discurs foarte scurt: „Mă simt foarte împlinită și foarte onorată”, a spus ea. „Au fost mulți, mulți ani și vreau doar să le mulțumesc celor de la Grammy, fiecărui compozitor, fiecărui colaborator, fiecărui producător, pentru toată munca grea.”

Au trecut 25 de ani de când o femeie de culoare a câștigat Premiul Albumul Anului, lucru ce adaugă și mai multă împlinire și importanță artistei. În continuare Beyonce a reușit să câștige și Cel mai Bun Album Country, fiind prima femeie de culoare care să câștige acest premiu, dar și care a câștigat în peste 50 de ani premiul pentru Cea Mai Bună Interpretare Duo Country.

Short n Sweet: Sabrina Carpenter

Prezentat de Anthony Kiedis și Chad Smith, Premiul pentru Cea Mai Bună Interpretare Vocală Pop a fost câștigat de Sabrina Carpenter, marcând și prima ei victorie la Grammy. Artista le-a mulțumit fanilor și mamei sale pentru că a condus-o la fiecare lecție de canto.

Kendrick Lamar, Not Like Us – Premiul Melodia anului

De la diss track, la premiile Record of the Year și Song of the Year, Kendrick Lamar a fost câștigătorul serii la Premiile Grammy 2025 cu piesa Not Like Us. Artistul a obținut 5 victorii importante la această ediție: Cântecul Anului, Înregistrarea Anului, Cel Mai Bun Cântec Rap, Cea Mai Bună Interpretare Rap și Cel Mai Bun Videoclip Muzical. La categoria Record of the Year, Lamar a concurat cu The Beatles – „Now And Then”, Beyoncé – „Texas Hold ‘Em”, Charli XCX – „360”, Billie Eilish – „Birds of a Feather”, Sabrina Carpenter – „Espresso”, Taylor Swift feat Post Malone – „Fortnight” și Chappell Roan cu „Good Luck, Babe!”

„O vom dedica orașului,” a spus Lamar în primul său discurs după ce a primit Premiul de Înregistrarea Anului – Record of the Year. 

Tribut Quincy Jones 

Câștigător a 28 de premii Grammy, producător, dirijor, trompetist, artist de înregistrări, compozitor de film și televiziune, Quincy Jones a avut parte de un tribut adus de Cynthia Erivo, acompaniată la pian de Herbie Hancock. Cei doi au interpretat „Fly Me to the Moon”, primind o ovație în picioare. Lainey Wilson și Jacob Collier au urmat cu un duet al piesei „Let the Good Times Roll”, iar Stevie Wonder s-a alăturat lui Hancock pentru o interpretare a piesei „We Are the World”, alături de un cor de elevi din două școli afectate de incendii.

Will Smith a narat tributul, amintind și de colaborările cu Jones – The Fresh Prince of Bel-Air, spunând că cel mai probabil nici nu am fi auzit cine este Will Smith dacă nu era Quincy Jones. Momentul a fost încheiat cu un omagiu adus lui Michael Jackson, Quincy Jones și al albumului Thriller.

De la „Premiile Gramofonului” la evenimentul global de astăzi, Premiile Grammy au rămas un simbol al excelenței și inovației în industria muzicală. Ediția din 2025 nu a făcut excepție, oferind un amestec de momente emoționante, celebrări ale diversității muzicale și recunoaștere a talentului remarcabil.

Imagine de copertă: Getty Images, sursa Glamour

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *