Imagine surprinsa la un muzeu de arta imersiva, pe pereti caruia este proiectata imaginea pamantului din satelit si un grup de elevi care se uita spre perete

O incursiune în muzeele de artă imersivă care fascinează Europa

Arta imersivă transformă complet modul în care interacționăm cu operele de artă, punându-ne la dispoziție o experiență multisenziorială profundă. Muzeele care propun astfel de interpretări ale unor capodopere consacrate și nu numai, se regăsesc în număr mare pe continentul european. 

În prezent, pe întregul glob există peste 100 de muzee permanente de artă digitală, iar altele sunt programate să se deschidă până în 2025, însă calitatea experiențelor oferite variază. Acest articol vă invită într-o călătorie unică prin câteva dintre cele mai impresionante muzee de artă imersivă din Europa – destinații care promit să nu dezamăgească iubitorii de artă și curioșii dornici să descopere noi forme de expresie artistică.

Ce este arta imersivă?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, imersiune înseamnă afundarea unui corp într-un lichid sau pătrunderea unui corp ceresc în umbra altui corp ceresc. Deci, practic, a fi imersat în artă înseamnă a fi cufundat în universul ei. Arta imersivă este multisenzorială: stimulează multiple simțuri – de la vedere și atingere, până la miros sau sunet – prin intermediul tehnologiilor de ultimă generație, cum ar fi realitatea augmentată, realitatea virtuală, inteligența artificială sau projection mapping. Imaginează-ți că nu mai ești un simplu spectator, care observă de la distanță, ci ești un participant activ, direct implicat în povestea artistică.

1. Atelier des Lumières, Paris

Deschis în 2018, Atelier des Lumières din Paris este primul centru de artă digitală din capitala Franței și a fost fondat de organizația Culturespaces, primul operator privat specializat în gestionarea monumentelor, muzeelor și centrelor de artă.

Fațada Atelier des Lumières și posterul expoziției Gustav Klimt, în mijloc

În ultimii 12 ani, organizația s-a concentrat pe crearea unor medii artistice imersive, accesibile unui public larg. Folosind tehnologia Culturespaces Digital pentru a combina imagini, sunet și spații inovatoare, Culturespaces a deschis mai multe spații în jurul globului: aproape de casă, în Bordeaux, pe continentul asiatic, în Jeju și în faimosul Dubai.

Printre expozițiile pe care le-a găzduit sediul din Paris până acum, se numără „Dali: The Endless Enigma” (2020), o incursiune în universul artistului suprarealist, și „Van Gogh: Starry Night” (2019), reinterpretări care au transformat halele industriale ale atelierului într-un spațiu artistic vibrant.

Anul acesta,  Atelier des Lumières își încântă vizitatorii cu patru expoziții actualmente deschise publicului. Începând cu iunie 2025, alte două expoziții urmează să fie puse în lucru.

Asterix: Călătoria Imersivă

Expoziția imersivă realizată de Culturespaces, în colaborare cu Éditions Albert René, recreează într-un mod captivant lumea lui Asterix, personajul principal din celebra serie de benzi desenate a lui Goscinny și Uderzo.

Această experiență este dedicată atât cunoscătorilor, cât și celor nefamiliarizați cu universul galilor neînfricaț Vizitatorii expoziției vor traversa împreună cu duo-ul Asterix și Obelix ținuturile Galiei și Hispaniei, pentru a îl salva pe druidul Panoramix. Mai mult decât atât, coloană sonoră eclectică asigură atmosfera propice pentru o aventură de neuitat.

Expoziția este deschisă publicului între 18 octombrie 2024 și 22 ianuarie 2025.

Egiptul Faraonilor: De la Khufu la Ramses al II-lea

O călătorie trei milenii în trecut, din Luxor până în Abu Simbel, prinde viață pe pereții Atelier des Lumières, scăldați în aur topit. Egiptul Faraonilor te transportă din Valea Regilor, unde se află mormântul lui Tutankhamon, până pe malul Nilului, unde vei avea ocazia să observi îndeaproape scene din viața legendarei civilizații și să descoperi cosmologia Egiptului antic, bogată în mituri despre geneza lumii. Sculpturile monumentale ale faraonilor sunt punctul de referință al expoziției, alături de minunile arhitecturii antice: piramidele și Sfinxul.

Expoziția este deschisă publicului între 9 februarie 2024 și 22 ianuarie 2025.

Orientaliștii: Ingres, Delacroix, Gérôme…

În secolul al XIX-lea, pictori precum Delacroix și Gérôme, fascinați de Răsăritul învăluit în mister, au inspirat o nouă mișcare artistică – orientalismul. Jurnalele de călătorie ale lui Delacroix reprezintă fundamentul poveștii, care transportă vizitatorii prin locuri cufundate în umbră, mirosuri condimentate și sunete orientale.

Viziunile fascinante a unor artiști remarcabili precum Constant și Dinet, te ghidează pe aleile aglomerate ale orașelor, către palate vaste și somptuoase. Deșertul devine un alt punct de oprire al acestei expoziții, care se încheie cu eleganța saloanelor pariziene din secolul al XIX-lea.

Expoziția este deschisă publicului între 9 februarie 2024 și 22 ianuarie 2025.

Natura Străină: Creație contemporană

„Natura Străină”, o fuziune captivantă între artă și matematică, între creativitate și precizie, între profan și spiritual, te imersează într-un spectacol unic, construit pe baza fractalilor generați de Julius Horsthuis.

Structurată în două etape, călătoria este acompaniată de coloana sonoră compusă de Ben Lukas Boysen, care adaugă o dimensiune spirituală acestei incursiuni în lumea științelor exacte. În primă fază, vizitatorii sunt întâmpinați de peisaje industriale, arhitectura complexă a unor catedrale fantastice și nave spațiale. Ulterior, peisajele se transformă în entități extraterestre: o catedrală vegetală și o inimă hibridă, parte om, parte mașină. 

Expoziția este deschisă publicului între 9 februarie 2024 și 22 ianuarie 2025.

2. Madrid Artes Digitales

MAD este rezultatul colaborării dintre trei lideri ai lumii culturale: SOM PRODUCE, cu o expertiză solidă în sectorul cultural madrilen și peste un milion de bilete vândute anual; Layers of Reality, creatorul și administratorul IDEAL din Barcelona, unul dintre primele centre de artă digitală din Europa; și Stardust, un producător de spectacole live recunoscut internațional.

Amplasat în cadrul Matadero Madrid, un fost abator transformat într-un centru vibrant de creație contemporană, MAD s-a impus ca un reper al experiențelor imersive din Spania. Îmbinând inovația tehnologică cu arta, centrul găzduiește expoziții captivante, evenimente diverse și proiecte educative, într-un spațiu arhitectural unic, dedicat experimentării artistice și explorării culturale.

Muzeul Madrid Artes Digitales combină tehnologia de vârf cu arta și istoria, punând la dispoziția publicului o multitudine de expoziții imersive. Printre cele mai impresionante se numără „The Last Days of Pompeii”, care recreează cu intensitate dramatică erupția Vezuviului, și „Tutankhamun”, o incursiune captivantă în lumea plină de mistere a Egiptului antic. Utilizând proiecții 360°, realitate virtuală și efecte vizuale captivante, muzeul aduce istoria la viață și transpune vizitatorii în lumi demult apuse.

Legenda Titanicului

Explorează povestea Titanicului într-o expoziție imersivă ce combină tehnologia modernă cu istoria unei epoci emblematice. De la construcția navei până la tragedia scufundării, experiența te poartă prin poveștile pasagerilor, tributul orchestrei și atmosfera începutului de secol XX, prin proiecții 360°, realitate virtuală și detalii interactive.

Găzduită la Nave 16 din Matadero Madrid, expoziția include recreări impresionante ale cabinei de lux, Café Parisien și epavei navei, toate acompaniate de o coloană sonoră compusă de René Merkelbach. Descoperă ultimele momente ale Titanicului într-o aventură captivantă și emoționantă potrivită pentru toate vârstele.

3. Frameless Londra

La FRAMELESS, vizitatorii călătoresc prin timp și spațiu. Fiecare tușă de pensulă se transformă într-o experiență interactivă, prin intermediul căreia ai libertatea de a descoperi capodopere dincolo de limitele convenționale. Spațiul expozițional, întins pe 30.000 de metri pătrați, poate fi explorat în ordinea preferată și în ritmul propriu.

Fiecare galerie este acompaniată de o coloană sonoră originală, transmisă printr-un sistem audio surround de ultimă generație. Vizitatorii sunt așteptați să se relaxeze la Café Bar-ul muzeului, unde pot savura diverse preparate sau pot achiziționa suveniruri din magazinul curatoriat al FRAMELESS.

Mai mult decât atât, pe parcursul anului, muzeul organizează evenimente de tip pop-up și asigură atât sesiuni accesibile, cât și ghiduri în 9 limbi diferite.

Foaierul de intrare în muzeul FRAMELESS | Foto: Frameless

Beyond Reality

Prima din cele 4 galerii active de la FRAMELESS este „Beyond Reality”, care explorează limitele percepției prin proiecții spectaculoase care transformă lucrările clasice în experiențe captivante și interactive. Acest spectacol vizual combină elemente din diverse stiluri artistice și include lucrări celebre precum „The Garden of Earthly Delights Triptych” de Hieronymus Bosch, capodoperă plină de simbolism religios și fantastic, „The Scream” de Edvard Munch și „The Persistence of Memory” de Salvador Dalí. Muzica care însoțește galeria a fost compusă de Chapman ‘Chip’ Hammond, cu 9 piese diferite.

Colour in motion

În acest pavilion expozițional, vizitatorii pot deveni, temporar, artiști, „pictând” cu pixeli prin gesturi și mișcări, cu ajutorul tehnologiei de urmărire a mișcărilor. De la impresionism la neo-impresionism, lucrări celebre precum „A Sunday on La Grande Jatte” de Georges Seurat și „Starry Night over the Rhone” de Vincent van Gogh prind viață într-o experiență deosebită.

Artist Residencies

Artist Residencies nu e o simplă galerie, ci un program de rezidențe artistice, prin care FRAMELESS sprijină tinerii artiști, oferindu-le o platformă unde să își expună lucrările. Situată chiar în spatele Café Bar-ului, Galeria Blank Canvas este locul ideal pentru a descoperi talente emergente în domeniul artei digitale și proiecte care au în prim-plan teme de actualitate.

Lucrări semnate de artiști precum Maliha Abidi, Cem Hasimi și Lewis Osborne explorează drepturile femeilor, schimbarea constantă și impactul cotidian al vieții. Aceste expoziții sunt accesibile pe tot parcursul anului în incinta FRAMELESS.

4. Ars Electronica Center

Ars Electronica, activă din 1979, este un ecosistem global care susține tehnologiile emergente și educația prin creativitate, implicând tineri din întreaga lume. Festivalul anual din Linz, Austria, aduce la un loc artiști, cercetători și antreprenori pentru a discuta despre viitorul digital, iar premiul Prix Ars Electronica onorează proiectele media inovatoare. În ultimii câțiva ani, centrul a extins colaborările internaționale, inclusiv în Japonia.

Ars Electronica Center pe timp de noapte | Foto: Ars Electronica / Robert Bauernhansl

Deep Space 8K

Expoziția Deep Space 8K asigură o experiență digitală deosebită, cu o rezoluție impresionantă de 33 de milioane de pixeli și un sistem de urmărire laser de înaltă performanță. Vizitatorii pot explora o proiecție masivă de 16 x 9 metri pe perete și pe podea, având oportunitatea de a descoperi universuri virtuale.

Printre expozițiile accesibile zilnic cu biletul de intrare la muzeu, fără costuri suplimentare, se numără „Uniview: Călătorie prin Spațiu și Timp” și „Notre-Dame Imersiv”, care permite explorarea tridimensională a catedralei celebre.

Connected Earth

Connected Earth explorează interconectivitatea dintre Pământ, natură, tehnologie și oameni, evidențiind modul în care aceste elemente se influențează reciproc. Expoziția nu este doar o reflecție asupra conexiunilor dintre ele, ci și încurajează acțiuni responsabile și soluții sustenabile.

Este o experiență educațională ideală pentru copii și elevi,aceștia fiind invitați să participe activ la construirea unui viitor mai durabil, prin responsabilitate față de mediul înconjurător.

Un grup de copii vizionând expoziția Connected Earth | Foto: Ars Electronica / Christopher Sonnleitner

AI x Music

Expoziția AI x Music are în vedere fuziunea dintre inteligența artificială și muzică. De la instrumente istorice, cum ar fi orga-flaut (1795) și pianul-baril (1900), la inovații moderne precum sintetizatorul modular și MusicLM, expoziția include roboți muzicali și tehnologii AI. Întreaga experiență este menită să ridice întrebări importante despre impactul inteligenței artificiale în muzică și cum aceasta influențează relația dintre om și tehnologie.

Vizitatorii pot experimenta producția digitală în Open Sound Studio sau pot admira pianul Yamaha DC1 auto-acționat. Un pian auto-acționat este un instrument muzical care poate interpreta muzică fără a fi necesar un pianist uman, acționând singur mecanismele de apăsare a tastelor și de pedale.

Christoph Kremer și instalația sonoră „Making Techno with Music Robots” realizată de Moritz Simon Geist | Foto: Ars Electronica / Robert Bauernhansl

Gama vastă de laboratoare Ars Electronica include Kids’ Research Laboratory, un spațiu interactiv pentru copii, Understanding AI, care clarifică conceptele fundamentale ale inteligenței artificiale, Global Shift, care analizează schimbările climatice și geologice și rolul tehnologiei în soluționarea lor, și Neuro-Bionics, care studiază funcțiile creierului prin aplicații inovative.

5. Bassins de Lumières Bordeaux

Baza submarină din Bordeaux, construită de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este astăzi un loc de referință în domeniul artei digitale – Bassins des Lumières. Odată o fortăreață militară de 45.000 m², cu 11 alveole capabile să adăpostească 15 submarine, reprezenta un punct strategic vital pentru Kriegsmarine. După bombardamentele din 1943 și retragerea trupelor germane în 1944, spațiul a fost preluat de Marina Franceză, iar treptat a fost transformată într-un spațiu cultural.

Fratele mai mic al Atelier des Lumières din Paris, Bassins des Lumières este gestionat tot de Culturespaces. Deși ambele centre oferă experiențe similare în ceea ce privește expozițiile de artă digitală imersivă, diferențele semnificative în dimensiune, locație și arhitectură contribuie la o experiență distinctă în fiecare dintre ele.

Mondrian

Această expoziție imersivă explorează lucrările iconice ale lui Mondrian, renumite pentru pătratele de culori primare, care au influențat profund arta și cultura pop. Mondrian a creat o gramatică estetică atemporală, deschizând calea către abstractizare. Expoziția urmărește evoluția sa artistică, de la pictura figurativă la Neoplasticism, într-un joc de linii orizontale și verticale.

Natura mă mișcă profund. Doar că o pictez într-un mod diferit. – Piet Mondrian

Viața sa a fost marcată de schimbările mari ale începutului de secol XX, iar lucrările sale reflectă echilibrul dintre aceste dinamici opuse. Împărțită în cinci secțiuni, expoziția arată cum Mondrian a simplificat vizual pictura pentru a exprima „frumusețea generală”, prin contraste de culori și linii rigide.

Un exemplu de estetică mondriană

Expoziția este deschisă publicului până în data de 29 ianuarie 2025.

The Little Prince: The immersive odyssey

Această expoziție este o incursiune în universul poetic al lui Antoine de Saint-Exupéry. „Micul Prinț” prinde viață pe pereți și podele, transportându-ne într-o lume unde trandafirii, vulpile și șerpii vorbesc, iar călătoriile între planete și peisaje se desfășoară cu ușurință, în timp și spațiu infinit.

Este doar cu inima că putem vedea corect; ceea ce este esențial este invizibil pentru ochi. – Antoine de Saint-Exupéry

Micul prinț în căutarea sensului și înțelegerii lumii din jurul său. Tema căutării răspunde nevoii noastre de conexiune și înțelegere, abordând subiecte universale precum iubirea, prietenia și diferența dintre adult și copil. „Micul Prinț” ne încurajează să privim dincolo de aparențe și să redescoperim uimirea.

Expoziția este o invitație pentru toate vârstele să exploreze magia și simplitatea lumii, încurajându-ne să privim dincolo de aparențe și să redescoperim curiozitatea autentică.

Expoziția este deschisă publicului până în data de 29 ianuarie 2025.


Imagine de copertă: Ars Electronica / Christopher Sonnleitner