Într-o lume suprasaturată de produse comerciale și tendințe efemere, se disting, totuși, oamenii care aleg să își transpună ideile în creații autentice. Mirela este una dintre acei oameni, care și-au găsit liniștea interioară în lucrul manual și au transformat acest refugiu creativ într-o modalitate de a inspira.
Totul a început de la un simplu glob de Crăciun, confecționat din curiozitate. De atunci, culegând inspirație din târgurile artizanale italiene, a reușit să aducă o bucățică din această cultură și în România. Fiecare mic detaliu din creațiile ei este, de fapt, o expresie a pasiunii sale pentru frumos. Vă invităm să o descoperiți în acest articol!
De la spectatoare la artizan: primele încercări de lucru manual
Plecată de ani de zile la muncă în Italia, departe de familie și de copii, Mirela împărțea un mic apartament cu buna sa prietenă, Miha, undeva în inima regiunii Marche, pe coasta Adriaticii. Miha era o fire creativă și da, ați ghicit, se delecta cu lucrul manual în micul atelier improvizat din sufrageria lor. Migălea ore în șir la decorațiuni, își comanda materiale și iar se punea pe decupat, lipit, construit și dăruit. Mirela își aduce aminte că nu exista Crăciun pentru care Miha să nu îi fi pregătit o lumânare personalizată.
Cu timpul, interesul pentru această activitate s-a transmis mai departe, însă nu Mirelei, ci lui Emi, o altă prietenă de-a lor. Se apropia începerea unui faimos târg de artizanat din Italia, iar cele două se pregăteau de zor pentru prima lor participare. Deși spune că întotdeauna le privea curioasă și era deseori tentată să își încerce talentul, Mirela se rezuma la a le fi sprijin emoțional și a le mai face câte un ceai din când în când.
Stăteam în casă, tot mă plimbam și le întrebam: vreți un ceai, să vă fac ceva? Și ele tot ziceau Haide, haide, fă și tu ceva! Ce să fac eu?
În seara respectivă, după îndemnuri repetate, și-a adunat câteva materiale de la fete și s-a hotărât să încerce ceva simplu – un glob de Crăciun. A tăiat material, a modelat, a lipit, și a făcut primul glob. Apoi altul. Și încă unul. Înainte să-și dea seama, făcuse o duzină.

Era noiembrie, frigul de neînduplectat din estul Italiei își făcea simțită prezența, iar prietenele ei își împachetau creațiile pentru a le duce la târg: „Mi-au zis: Hai, împachetează-le, să ducem și globurile tale! Eu nici măcar nu m-am deplasat la piață.” Cândva înspre seară, le-a sunat, să vadă dacă nu vor ceva cald de băut, dar vestea pe care a primit-o a luat-o prin surprindere:
Vino tu să-ți dăm banii! Globurile tale, care, cum venea, numai pe ale tale le voia din brad.
Așa a început aventura Mirelei în lumea lucrului manual.
Târgurile de artizanat și ospitalitatea italienilor
A urmat participarea la nenumărate târguri de artizanat din orașe mari precum Roma, Bergamo sau Vicenza, experiențe care i-au modelat perspectiva asupra posibilității de a transforma acest hobby într-un business. Odată ce și-a dat seama că munca sa atrage și place oamenilor, a început să se gândească serios că poate deveni o sursă stabilă de venit, însă, în România, condițiile oferite artizanilor sunt precare, iar costurile pentru materia primă sunt mult mai ridicate la preț și mai slabe la calitate decât în Italia..
Ne explică cum în Italia, s-a consolidat o cultură în jurul acestor evenimente, care nu sunt doar niște simple piețe, unde lumea vine și cumpără, ci sunt puncte de întâlnire pentru creatori și cei pasionați de creație. „Acolo e într-adevăr o sursă de inspirație extraordinară.” Mai mult decât atât, nu sunt expuse doar produse gata făcute, ci și materiale brute și kit-uri de creație. În schimb, la noi în țară, oamenii sunt mai puțin obișnuiți să investească în astfel de produse, iar asta face munca artizanului mai greu de valorificat. Mirela este determinată, însă, să aducă ceva diferit, să introducă noi obiceiuri și noi tendințe observate peste hotare, adăugând plus valoare produselor sale prin calitatea superioară a materiei prime importate din Italia.
De exemplu, în colecția sa de Crăciun se regăsesc „mici atenții”, cum ar fi decorațiunile de pus în brad, mici felinare și căsuțe cu lumină, omuleți din turtă dulce și multe altele, inspirate din ospitalitatea caracteristică italienilor.
Nu există că te duci la ei la masă și nu primești ceva, un mic lucru. Nu există că ai prieteni sau cunoștințe care să nu-ți dea ceva.


Pleacă de la premiza că te joci și nu te gândi că trebuie să câștigi din asta
Începuturile activității de handmade în România se conturează după întoarcerea definitivă a Mirelei din Italia, undeva în iarna lui 2022. Și această poveste a început cu niște globuri de Crăciun, dar mai rafinate, personalizate de data aceasta. Cu gândul de a avea numele tuturor membrilor familiei în bradul de Crăciun, a început să taie litere și să confecționeze globurile, documentând procesul și rezultatele pe pagina ei de Facebook. Lumea a rămas plăcut surprinsă. Cererile au venit în valuri, iar până la finalul sezonului de Crăciun, a vândut întregul stoc de globuri.
Am făcut un glob, două, cu numele nepoților și nu am mai reușit să continui. Comanda lumea întruna, întruna, până am reușit să vând toate globurile pe care le-am avut.

În anul următor, și-a pregătit proviziile din timp. Aceeași inspirație spontană stă la baza tuturor creațiilor sale, care mai de care mai interesante. În toamna acestui an, a început să lucreze la un nou proiect: aranjamente în formă de dovleci, de oferit doamnelor profesoare la începutul anului școlar. Ipsos turnat în matrițe, vopsit de mână și decorat specific sezonului… și a avut mare succes.
Întoarcerea din Italia a adus de la sine varii schimbări, iar tranziția a fost extrem de dificilă. Un sfat primit de la unul dintre cei doi fii, Mihai, i-a fost ajutor atunci și îi este ghid permanent:
Mami, pleacă de la premiza că te joci, te relaxezi, îți place. Nu te gândi că trebuie să câștigi, pentru că dacă o să câștigi, o să fie foarte bine, dar să nu fii dezamăgită dacă nu.
Pentru Mirela, mai presus de toate, handmade-ul este o formă de terapie și un mod de a se regăsi. De fapt, această pasiune s-a născut într-o perioadă marcată de nesiguranță și instabilitate, în care simțea nevoia de a-și găsi un punct de sprijin. Rememorează spusele unei prietene de-ale sale, Lili, care susținea că cel mai important este să fii tu bine cu tine. Forțată de circumstanțe să plece din nou în afara țării, își găsește liniștea în acest meșteșug. „Pui suflet în ceea ce faci, trebuie să-ți placă. Dacă place și altora, îți dă o încărcătură emoțională uriașă și o încredere mai mare.” Chiar dacă veniturile obținute nu sunt substanțiale, această combinație între joacă, dedicare și aprecierile celor din jur îi dă încrederea necesară să persevereze:
„Cine a văzut produsele dal vivo aduce și pe altcineva, recomandă.”
Succesul vine ca o surpriză plăcută. „Dacă îți aduce și un venit, e cu atât mai bine, dar în primul rând îți dă o satisfacție interioară, o liniște,” explică ea. Handmade-ul nu este o cale rapidă spre îmbogățire, dar pentru Mirela, valoarea sa nu se măsoară în bani, ci în bucuria pe care o oferă și bucuria care o încarcă emoțional.
De la idee la creație: Cum prinde viață un obiect handmade
Poate vă întrebați cum arată procesul de creare a unui obiect handmade. Ei bine, totul pornește cu o idee, care ulterior se conturează într-o schiță mentală a produsului final. „La orice lucru, în primul rând, mă gândesc ce aș vrea să fac, spre ce mă duc, ce anume,” spune ea. Apoi, urmează pregătirea elementelor de bază, cum ar fi florile, „pentru că lucrul merge mai bine odată ce ai materie primă pregătită.”
Pornind de la această premisă, Mirela preferă să nu se limiteze la cantitatea necesară unui singur aranjament, ci să taie mai multe astfel de elemente, pe care mai apoi le depozitează cu grijă, astfel încât să îi fie la îndemână pentru proiectele viitoare. Uneori aceste elemente sunt niște simple petale de flori, pe care le coase într-o floare. Alteori sunt matrițe de litere pe care le folosește pentru a personaliza diverse produse.

Un aspect definitoriu procesului creativ al Mirelei și produselor ei este accentul pus pe calitate. Recunoaște că perfecționismul îi dictează standardele și că nu face compromisuri în ceea ce privește calitatea.
Trebuie să îmi placă mie, nu mă interesează cât material bag în ele. Trebuie să fie wow, trebuie să fie frumos, trebuie să arate bine.
Spre exemplu, pentru aranjamentele de Crăciun, a ales să nu cumpere vase din comerț. Da, sunt mai accesibile, însă calitatea pe care o prezintă lasă de dorit. În schimb, și-a comandat matrițe speciale pentru a-și turna singură vasele din ipsos. În acest fel, își pune amprenta pe fiecare piesă, de la început până la sfârșit. „Durează un timp, pregătești, le faci, timp de uscare, vopsit și abia după aceea începi să decorezi,” explică Mirela.



Pentru ea, diferența dintre a crea un produs comercial și a crea un produs autentic constă în creativitate, în calitatea materialelor și în grija și dedicarea acordată fiecărui proiect. Totuși, într-o piață unde prețul este un factor important, această abordare nu este mereu ușor de aplicat.
Provocările birocratice din România și frustrările cu care vin la pachet. Visul Mirelei
Mirela a resimțit adesea lipsa de sprijin din partea statului român, care a stat la baza multora dintre provocările pe care le-a întâmpinat pe parcursul anilor, în încercarea de a-și deschide un mic atelier. „Am făcut un proiect pentru a accesa fonduri, pentru a cumpăra mai multe utilaje și mașinării de care am nevoie pe care, de altfel, le-am cumpărat foarte multe cu banii mei și costă mult. Proiectul, normal, nu a trecut.”, povestește ea dezamăgită. Printre cerințele impuse de stat se regăsea un număr de cinci sau șase angajați – numere nerealiste pentru cineva la debut.
Cum să ai șase angajați odată ce tu ești la început de drum?
Comparând experiența românească cu cea din străinătate, spune cu vehemență că Italia e „la înălțime”. „Sprijină micii producători, creatorii, hobby-iștii. Insistă, te sună acasă dacă te duci sau nu la piață. Îți dau și să mănânci, numai să mergi să-ți expui marfa.”
Frustrările inerente acestui domeniu pe care îl iubește profund, își au rădăcinile în provocările menționate mai sus, dar sunt alimentate și de calitatea scăzută a multor produse care încă se vând pe piața românească. „Încă se folosește beteală și accesorii din China, pe care noi le foloseam acum 20 de ani. Nu știu cum cineva mai poate să cumpere așa ceva.”
Handmade-ul înseamnă să faci ceva de la A la Z. Nu cumpărăm flori artificiale și le punem într-un vas, ci le creăm noi. Globurile mele sunt gândite de mine, cu tot cu suport, cu tot cu cutii.
Este dificil să nu simți o oarecare revoltă interioară atunci când privești unicitatea creațiilor tale, care abia își găsesc cumpărători. „Florile mele, trandafirii mei, nu i-am văzut la nimeni în România, pe nici o rețea de socializare, pe nici un grup.” Cu toate acestea, oamenii nu par să aprecieze efortul din spatele unui obiect lucrat cu migală.



Această atitudine este una dintre schimbările la care Mirela visează în România, însă principala ei dorință este ca într-o bună zi, să aibă un atelier mic, unde să poată lucra împreună cu 2-3 persoane care să o ajute să distribuie și să promoveze produsele. „Mi-ar plăcea să îi învăț și pe alții, să țin cursuri pentru cei care vor să învețe să facă ceea ce fac eu. Să fie și la noi mai mulți oameni care să creeze lucruri autentice și frumoase.”. Recent, i s-a propus o colaborare cu o școală din mediul rural, pentru săptămâna altfel și abia așteaptă să lucreze cu copiii, în speranța că poate, le inspiră și lor dragostea pentru această artă.
Îmi aduc aminte de noi, cum făceam lucru manual în școală. Cred că e ceva foarte frumos, cât mai multă lume să învețe.
Unde își găsește inspirația și sfaturi pentru cei la început de drum
Orice artist are nevoie de o sursă care să îi alimenteze inspirația și de multe ori această sursă se găsește în schimbul de idei și interacțiunile directe cu alți creatori. Cu câteva săptămâni în urmă povesteam cu Efra Bot despre bine-cunoscuta zicală „Steal like an artist” : a te inspira nu înseamnă a copia, ci a transforma ideile existente în ceva nou, autentic și personal.
Deși astăzi recurge la diverse platforme online precum Pinterest, pentru a găsi idei, Mirela constată că momentul care i-a deschis cu adevărat orizonturile în lumea creației a fost prima participare la Fiera, o expoziție de mare anvergură din Italia.
Acolo a fost primul impact, înainte de a ști de Pinterest. L-am văzut live. Acolo sunt persoane care îți explică. Creatoarele îți explică pas cu pas tot ce vrei, ce te interesează să faci. Acolo înveți.
Această interacțiune directă, în care a putut observa procesul creativ și a primit sfaturi practice, a pus bazele multora dintre ideile care i-au modelat parcursul creativ. Mirela povestește cât de important este să începi cu pași mici, fără să te descurajezi, indiferent de nivelul de experiență. „Să înceapă să facă. Să înceapă de la orice, de la cele mai simple lucruri, de la a tăia cu mâinile tale o floare.” spune ea, subliniind că fiecare drum creativ începe cu gesturi simple.
Pe Pinterest se găsesc șabloane, modele, schițe, tipare, la orice vrei să faci. Ce îți trebuie? Niște materiale, pistol de lipit, ac, ață și puțină răbdare. Nu te descuraja.
Primele sale creații au fost globuri realizate manual din materiale la îndemână, cum ar fi șervețele, suluri de hârtie și polistiren. „Mă uitam la globuri cum făceau ele, mă uitam și l-am răsucit așa și îl lipeam, și în vârful la fiecare am pus o perluță,” își amintește Mirela cu nostalgie.


Deși erau vremuri diferite, iar publicul s-a schimbat mult între timp, Mirela nu uită să își exprime recunoștința pentru susținerea necondiționată din partea familiei și a prietenelor ei. Chiar dacă ea, Miha și Emi au luat-o pe drumuri diferite – ea întorcându-se în România, Miha plecând și stabilindu-se în Anglia, iar Emi rămânând în Italia cu familia – legătura dintre ele a rămas puternică. Emi continuă să o ajute, fie prin sfaturi, fie prin motivație atunci când se simte copleșită în procesul creativ, fie prin procurarea materialelor de care are nevoie. Chiar dacă fizic, sunt la distanță, știe că poate conta pe ea în orice moment.
Un prieten adevărat este greu de găsit și imposibil de înlocuit.
Mirela încurajează pe oricine dorește să înceapă un business creativ să-și înfrunte temerile și să se lase purtat de procesul de învățare, pentru că atunci când pui suflet și perseverezi, creativitatea poate deveni mai mult decât o pasiune. Poate fi o sursă de inspirație pentru ceilalți și un mod de a aduce frumusețe autentică în lume.
A fost Sara Simionescu în conversație cu Mirela Popa (Mireille Handmade pe Facebook și @mireillehandmade pe Instagram).
Foto & imagine de copertă: Sara Simionescu