De la piese nonconformiste la adaptări inovative ale textelor clasice, teatrele independente au ajuns să reprezinte incubatoare de idei și proiecte cu adevărat îndrăznețe în care artiștii se pot exprima fără să țină cont de convențiile tradiționale convențiilor. Ele promovează voci noi, din afara industriei mainstream, iar energia și pasiunea pentru creație își depășesc limitele în aceste spații alternative.
Am pregătit mai jos o listă de teatre independente din România pe care merită să le vizitezi.
1. Reactor Cluj – Reactor de creație și experiment

Reactor de creație și experiment s-a înființat în 2014 și este un spațiu cultural dedicat artelor performative, recunoscut pentru producțiile originale care abordează teme de natură socială – fie ele din trecut, actuale sau din viitor. Pe parcursul activității lor din ultimii 10 ani, Reactor a devenit un simbol al comunității artistice din Cluj-Napoca, fiind un spațiu accesibil și primitor pentru persoanele din orice mediu social.
Site: Reactor Cluj
2. Teatrul Apropo – București

Teatrul Apropo din București, deschis în 2018, este un spațiu de creație independent dedicat experimentelor teatrale și mai ales tinerilor artiști care își doresc să contribuie la inovația și promovarea teatrului contemporan. Scena și spațiul intim fac din fiecare spectacol o experiență imersivă și interactivă.
Site: Teatrul Apropo
3. BIS Teatru – Sibiu

BIS Teatru este o companie independentă fondată în Sibiu în anul 2006. În proiect sunt implicați artiști din diferite domenii – actori, muzicieni, până și artiști plastici. În 2016, BIS Teatru a dezvoltat proiectul Grădina BIS – un hub comunitar în care, din luna iunie până în octombrie, au loc evenimente culturale.
Site: BIS Teatru
4. Centrul de Creație MAIDAN – Cluj-Napoca

Centrul de Creație MAIDAN este un incubator creativ care își propune să facă legătura între artiștii de pe un spectru larg (actori, dansatori, muzicieni, plasticieni etc.). Centrul este destinat atât studenților și proaspeților absolvenți ai facultăților de profil artistic, cât și artiștilor deja consacrați în lumea teatrală. Activitatea lor este ramificată în două: arte performative și proiecte educaționale prin artă.
Site: Centrul de creație MAIDAN
5. Teatrul Particular – Brașov

Teatrul Particular Brașov își propune să promoveze activitatea culturală în rândul tinerilor prin susținerea de spectacole și manifestări artistice în scopul dezvoltării interesului pentru arta teatrală. Pe lângă piesele puse în scenă, Teatrul Particular se ocupă și de organizarea unor evenimente culturale precum expoziții și lansări de carte.
Site: Teatrul Particular
6. Teatrul Auăleu – Timișoara

Auăleu s-a născut în anul 2005 într-un garaj din Timișoara.Fiind unul dintre cele mai mici teatre independente din țară, aceștia pun în scenă piese originale și îndrăznețe. Nu le este frică că creeze artă ,,în afara sistemului”, așa cum a descris ziarul Adevărul. La Auăleu piesele sunt jucate fie în garaj, pe stradă, în curte, sau într-o cameră mică, însă creativitatea și curajul artistic nu cunosc nicio limită.
Site: Teatrul Auăleu
7. Teatrul ACT – București

ACT poate fi considerat teatrul independent din România cu cea mai bogată istorie. Fundaţia Teatrul Act, fondată în anul 1995, a fost prima instituţie artistică non-guvernamentală din România. Printre fondatorii ei se numără și Marcel Iureș, unul dintre cei mai apreciați actori de teatru și de film din România. În 1998, fundația a deschis Teatrul ACT – primul teatru independent cu sală proprie din România de după Revoluție. Pe parcursul anilor, ei s-au impus atât la nivel național, cât și internațional, fiind premiați și nominalizați în rândul festivalurilor de teatru.
Site: Teatrul ACT
Imagine de copertă: Lucian Iftime în spectacolul O Intervenție de la Teatrul Act | Foto: Albert Dobrin