Niste lampi confectionate in forma unor meduze, in interiorul zonei New Media din cadrul muzeului de arta imersiva MINA din Cluj-Napoca

Arta viitorului: O călătorie imersivă la MINA Cluj-Napoca

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să pășești într-un spațiu unde realul și virtualul se împletesc, iar tu devii parte dintr-o experiență artistică fără granițe? Cum ar fi să te lași purtat de linia melodică a cântecelor tale preferate și să te pierzi în culori și forme care îți schimbă perspectiva asupra artei contemporane?

MINA Cluj-Napoca, cel mai mare muzeu de artă imersivă din Europa, redefinește modul în care interacționăm cu arta. Aici, vizitatorii nu sunt doar spectatori, ci devin parte a unei povești interactive, iar noi am avut ocazia să fim parte din experiment.

Foto: Sara Simionescu

Am optat pentru experiența completă la MINA, care cuprinde Zona Immersive și Zona New Media, pentru a putea explora pe îndelete muzeul. Amplasat în zona industrială a cartierului Someșeni din Cluj-Napoca, ne-a întâmpinat cu o serie de afișe roșii care ne-au ghidat printre case, hale și depozite, către intrare. Spațiul impresionant de 4000 de metri pătrați se remarcă drept cel mai mare centru de artă imersivă din Europa. Intrarea, cufundată în lumina discretă a unor LED-uri roșii, crea o atmosferă misterioasă. Pereții negri, care par să se piardă în înaltul tavanului, dădeau impresia de nesfârșit. Un culoar îngust ne-a condus către zona de bilete, la fel de subtil iluminată. În dreapta acestui culoar, se întinde zona de lounge, cu un mobilier minimalist, dar modern și un meniu ofertant, ideală pentru un moment de respiro. Proiecțiile se desfășoară în ture, așa că fie că ai timp de pierdut până să îți vină rândul sau vrei să reflectezi asupra celor văzute la o cafea, preparatele FORM Cafe te așteaptă.

Deschis la 1 noiembrie, MINA a reușit să atragă deja atenția publicului, cu peste 5000 de vizitatori înregistrați doar într-o singură săptămână. Elevi, familii și tineri pasionați de artă au fost printre cei care i-au trecut pragul. Vizita noastră a coincis cu vizita a două grupuri de elevi, a unui grup de preșcolari și a câtorva vizitatori solitari, fiecare bucurându-se de experiența în felul său. 

Zona Imersivă – o călătorie senzorială în patru lumi distincte

Indiferent dacă optezi pentru biletele MINA Immersive sau pentru pachetul MINA Immersive + New Media, primul contact cu experiența MINA îl vei avea în zona imersivă. Imediat după ce s-au tras cortinele și am prezentat bilete la scanat, am pășit într-un foaier, unde ne aștepta un intermezzo informativ, menit să ne ofere context pentru ceea ce urma să experimentăm. Timp de aproximativ 5 minute, până la începerea proiecției, am avut ocazia să facem fotografii și să descoperim câteva detalii fascinante despre viața și opera lui Monet.

Odată introduse în universul pictorului francez, ne-am îndreptat către sala de proiecții: un spațiu vast, înalt și ușor mai bine iluminat decât ceea ce văzusem până atunci. În încăpere sunt amplasate mai multe băncuțe de tip bean bag, perfecte pentru a te bucura de atmosferă într-un mod confortabil. Deși inițial ne-am așezat pe una dintre ele, de îndată ce luminile s-au stins, ne-am ridicat pentru a explora spațiul și pentru a surprinde momentul în fotografii. Un circuit complet durează aproximativ 55 de minute, pe durata cărora se succed patru proiecții unice, dispuse atât pe cei patru pereți înconjurători, cât și pe podea. Fiecare dintre cele patru are propria poveste și coloană sonoră, care amplifică efectul multisenzorial: Monet, COSMOS, Casele cu ochii închiși și Constelații Interioare.

Constelații Interioare – Poezie vizuală de Alexandru Nimurad

Circuitul a debutat cu un spectacol cosmic de Alexandru Nimurad. „Constelații Interioare”, proiecție animată de studioul Noetic și însoțită de coloana sonoră semnată Ștefan Andrei Ștefanovici, reflectă pasiunea lui Nimurad pentru clasic și contemporan. Stilul său unic îmbină influențe diverse, de la minimalism la motive mitologice, creând un dialog între trecut și prezent și oferind un final poetic circuitului imersiv.

Claude Monet

Cea de-a doua oprire a avut în prim plan operele lui Claude Monet, maestrul care a redefinit arta prin impresionism. Peste 160 dintre operele lui sunt readuse la viață prin animație și proiecție 360°, fiecare pictură fiind expusă pentru câteva minute și însoțită de informații despre semnificația operelor afișate pe pereți. Așa cum ne-a explicat Oana, reprezentanta MINA cu care am avut ocazia să discutăm, aceste proiecții sunt gândite să aducă împreună generații diferite – copiii, care pot învăța, și adulții, care privesc cu admirație și poate, nostalgie, către creațiile aduse atât de aproape de realitate. La un moment dat, una dintre proiecții chiar ne-a transpus într-un muzeu virtual, și aveam senzația că stăm în fața universului autentic Monet.

Această proiecție este disponibilă până pe 1 mai 2025, când un alt artist de renume îi va lua locul pe scena imersivă.

Casele cu ochii închiși – KSELE

Cea de-a treia proiecție, „Casele cu ochii închiși”, pune în lumină vizualurile suprarealiste ale lui KSELE. Cu toate că a fost mai abstractă și poate dificil de descifrat pentru cei mici, producția ne-a atras privirile din primul moment, prin paleta de culori vibrante și formele geometrice în continuă mișcare, asemenea unei iluzii optice. Lumea mistică a lui KSELE este dominată de fantasmagorie, simboluri și influențe mitologice și instalează o atmosferă visătoare, aproape de cea a unui basm. Motivul ochiului închis, care se regăsește chiar și în titlu, este un element recurent în creațiile artistului bucureștean și, conform documentării noastre, semnifică o metaforă pentru introspecție și profunzime. 

Foto: Sara Simionescu

COSMOS – Descoperă tainele universului

Următoarea proiecție, intitulată „COSMOS  – O incursiune în infinitul universului” și semnată de Les Ateliers Nomad, ne-a purtat într-o călătorie prin Sistemul Solar. Acest spectacol a fost un alt exemplu de cum MINA îmbină latura educativă cu experiența imersivă: lecția de astronomie ne-a învățat câte puțin despre fiecare corp ceresc și sateliții săi, iar luminile și coloana sonoră compusă de Alexei Țurcan ne-au captat atenția. Cei mici păreau fascinați, iar elevii de gimnaziu se grăbeau care, mai de care, să își facă poze în fața proiecțiilor.

Cel mai impresionant moment a fost omagiul dedicat lui Dumitru Dorin Prunariu, primul și singurul român care a zburat în spațiul cosmic, ca parte a misiunii istorice Soiuz 40. Proiecția a inclus imagini rare, unele nemaivăzute până acum, care ne-au oferit o perspectivă profundă asupra imensității spațiului și asupra importanței acestei realizări la vremea respectivă. Pe data de 24 noiembrie, Prunariu a susținut o întâlnire în cadrul MINA, unde a împărtășit detalii despre experiența sa unică.

Zona New Media

După ce proiecția s-a încheiat, am părăsit sala principală și am trecut într-un hol, unde, ne-am așteptat rândul pentru a intra în zona New Media. Atât noi, cât și celelalte grupuri, am fost instruiți să avem grijă să nu atingem oglinzile sau meduzele suspendate. Circuitul este direct și, teoretic, nu te poți întoarce pe unde ai venit. Este fragmentat în patru încăperi, conectate prin intermediul unor săgeți amplasate pe podea, care te ghidează în direcția potrivită. Primul contact vizual l-am avut cu noi înșine. 

Meduzele plutitoare din sala oglinzilor | Foto: Sara Simionescu

 Acolo să aveți grijă, că este puțin tricky. Nu îți dai seama cât de aproape ești de oglindă.

Oglinzile creează iluzia infinitului și trebuie să fii cu adevărat atent pe unde mergi. Din tavan, atârnă niște meduze plutitoare, luminate în nuanțe roșiatice. A doua cameră, mai întunecată, se folosește de oglinzi și de proiecțiile din tavan pentru a imita efectul apei și a-ți da impresia că te afli în mijlocul mării. Următoarea ușă ne-a transpus în fața unui copac curgător, așa cum l-am perceput noi, luminat în diverse culori și îngrădit pentru a nu fi atins accidental de către vizitatori. Ultima încăpere dezvăluie un alt copac luminos, contribuind la integrarea naturii într-o experiență multisenzorială.

Copacul iluminat din încăperea nr. 4 | Foto: Sara Simionescu

MINA Kids

Este important de știut că MINA are o zonă special dedicată copiilor. Noi nu am avut acces acolo, însă Oana ne-a povestit ce implică MINA Kids. Zona include 15 instalații, printre care și un tobogan colorat, trambuline care imită planete și diverse jocuri interactive, cum ar fi Laser Gun, Space Jumper sau Doodle Magic Board, unde copiii pot apăsa pe o planetă și descoperă informații despre aceasta. iSandBOX este, așa cum îi spune și numele, un container cu nisip în care, cu ajutorul mâinilor, pot crea forme de relief – dacă ridică mâinile, se formează munți, iar dacă sapă, apare apă. Pentru cei micuți, există o zonă de colorat, iar pentru cei mai mari, o zonă VR. Personalul MINA îi asistă în toate activitățile și le oferă explicațiile necesare, iar însoțitorii sunt și ei bineveniți să se alăture.

E ceva nou, diferit, care merită explorat. Chiar dacă eu personal nu mă pot bucura de ea, mi se pare că este o activitate ideală pentru cei mici, pentru că îmbină învățarea cu joaca. Oana Radu, reprezentant MINA

Așadar, experiența MINA ne-a impresionat plăcut prin diversitatea activităților și modul în care reușește să atragă toate grupele de vârstă. După cum ne-a spus și Oana, „nici copiii, nici adulții nu se pot plictisi”. Adulții pot explora arta clasică într-un format inovator, iar copiii se bucură de activități interactive inedite.


Muzeul este deschis de miercuri până duminică, între orele 12:00 și 20:00, iar biletele – cu tarife diferite, în baza statutului de elev, student sau pensionar – pot fi achiziționate online, pe iabilet.ro.


Imagine de copertă: Sara Simionescu