Artista vizuala Rebecca Smith, lucrand pe un laptop, cu o proiectie in spatele ei

Rebecca Smith: povești vizuale pe fațade

Rebecca Smith, cunoscută sub numele Urban Projections, este o artistă vizuală din Anglia care activează în domeniul artei de peste 20 de ani. Folosind realitate augmentată, maparea proiecțiilor și alte media interactive, aceasta aduce arta digitală în spațiile urbane și încearcă să unească trei lumi: natura, arta și tehnologia.

Ce este “projection mapping”?

Maparea proiecției, cunoscută și sub numele de video mapping, este o tehnică care implica proiecția unor imagini sau videoclipuri pe diferite suprafețe pentru a le aduce la viață. Prin ajustarea precisă a conținutului proiectat la forma, textura și structura obiectelor, acestea sunt transformate în suprafețe vizuale dinamice, creând iluzii optice captivante. De la clădiri și mașini la mobilier și alte diverse produse, aproape orice poate deveni o pânză de proiecție.

Deși tehnologia a început să fie folosită mai mult în ultimii ani, proiecția pe suprafețe 3D nu este un concept nou. Prima instalație de acest tip a fost folosită în anul 1969 la deschiderea atracției Haunted Mansion din Disneyland. La intrare se regăseau 5 busturi de bărbați din ipsos care cântau melodia tematică. Acest efect a fost realizat prin filmarea cântăreților și proiectarea filmării pe fețele busturilor.  

Busturile de la intrarea Haunted Mansion | Foto: lumitrix

Despre Rebecca Smith

Rebecca Smith și-a început cariera la sfârșitul anilor ‘90 când activa ca inginer de sunet. Pasiunea ei pentru muzica electronică a îndemnat-o pe artistă să deschidă un club de DJ, unde organiza evenimente și ținea training-uri pentru alți DJ. În acea perioadă atmosfera din cluburi începea să fie întreținută folosind două medii: audio și vizual. Trecerea de la analog la digital i-a permis să îmbine cele două pasiuni, pentru a crea experiențe unice pentru public. 

Dintr-o dată, puteam să performez live atât audio, cât și vizual, utilizând abilitățile mele de producție digitală pentru a crea un nivel de expresie pe care nu îl experimentasem înainte.

În anii ce au urmat, Rebecca a început să-și dezvolte propriul stil vizual care era influențat de mediul în care a crescut și cultura cluburilor din Anglia de la acea vreme. A început să învețe și să experimenteze cu designul 3D și proiecțiile, lucru care a dus la colaborări cu designeri de scenă, festivaluri și diferite lucrări în domeniul public. Deși în decursul anilor, proiecțiile ei au fost prezentate în diferite locuri prestigioase precum Saatchi Gallery, Tate și The Royal Albert Hall, artistă consideră că proiecțiile ei sunt la fel de reușite și când sunt prezentate pe străzile orașelor sau alte locații neobișnuite.

Stilul ei este definit prin combinarea elementelor geometrice, minimaliste și a elementelor din natură. Inspirată de artiști precum Bridget Riley și mișcarea artistică “op/kinetic”, proiectele ei se joacă de cele mai multe ori cu percepția vizuală și umbrele, generând astfel iluzii optice care păcălesc spectatorii. Procesul creativ prin care trece pentru a realiza aceste proiecte nu este unul standard, clar definit. Câteodată începe cu partea audio, câteodată cu cea vizuală iar mai apoi utilizează soft-uri precum After Effects sau Logic pentru procesare. De cele mai multe ori, pentru proiecțiile finale aceasta utilizează controlere MIDI pentru o redare fluidă a elementelor audio-vizuale.

Smith crede foarte tare în colaborare și în beneficiile pe care le are acesta. De-a lungul carierei ei, acesta a colaborat cu diferiți artiști care au contribuit la dezvoltarea ei artistică.  

Doar prin discuții și prin dialog deschis putem duce arta noastră în direcții noi și, destul de des, neașteptate. 

În 2009 aceasta a colaborat cu un pictor muralist, Peter Barber, pentru a crea Stylus, un proiect care explora interacțiunea dintre lumină proiectată și vopsea tip spay. Proiectul a fost apreciat la nivel internațional și a deschis drumul pentru alte proiecte de acest tip.

Proiectele ei 

Burn Yard, 2013

Burn Yard | Foto: Urban Projections

În 2013, proiectul lui Smith și al lui Barber a ajuns la Burn Yard Live în Budapesta. Proiectul a făcut parte din Grand Prix-ul Ungariei și a reunit 14 artiști stradali care au transformat un spațiu industrial într-un mediu plin de artă prin diferite instalații. Stylus a folosit proiecții și diferite tehnici de pictură pentru a crea o pictură murală în continuă schimbare. Prin suprapunerea diferitelor vizualuri și a elementelor pictate manual, cei doi au creat un spectacol imersiv care a fascinat publicul.

Jimmy Choo, 2015

Vice Collection | Foto: Urban Projections

În colaborare cu artistul britanic Mat Collishaw, Urban Projections a creat o instalație imersivă 4D pentru lansarea colecției Jimmy Choo Vices la One Mayfair. Inspirată de frumusețea minelor de Naica din Mexic, instalația a transformat locația într-o lume de cristal.

Pentru a realiza această instalație Smith a folosit proiecții de lumini, umbre și diferite efecte pe suprafețele cristalelor din sală. Mai mult, a suprapus videoclipuri cu elemente urbane, diferite clădiri și secvențe din trafic, pentru a adăuga o notă urbană instalației. Toate acestea au creat iluzia unui peisaj supranatural pentru participanții evenimentului, ideal pentru lansarea colecției Vice. 

All Things Equal, 2022 

All Things Equal | Foto: Urban Projections

All Things Equal a fost o instalație imersivă care explora teme de echilibru, egalitate de gen și interconectivitate în arte. Aceasta a fost creată ca răspuns la manifestul Brighter Sound pentru Egalitatea de Gen în Muzică, și a fost o colaborare cu producătoarea de muzică electronică Loraine James și poeta Princess Arinola Adegbite. Premiera a avut loc pe 8 martie la Manchester, de Ziua Internațională a Femeii, și a îmbinat momente de tensiune și armonie pentru a reflecta echilibrul delicat dintre progres și eșec în lupta pentru egalitatea de gen. Instalația a folosit sunet, lumină și poezie pentru a angaja publicul în nevoia de schimbare și a pune în lumină lucrările artistelor digitale. 

Sper din toată inima să inspirăm un nou val de artiste femei să se simtă încrezătoare în utilizarea tehnologiei pentru a-și exprima ambițiile creative și să înțeleagă că potențialul lor nu ar trebui niciodată să fie limitat.

Second Nature 2024

Second Nature | Foto: Facebook

Ultimul proiect marca Urban projections a făcut parte dintr-o expoziție mai mare, GLOW: Illuminating Innovation, și a fost prezentat în biserica St Mary le Strand. Instalația a fost realizată în parteneriat cu King’s College London și a extras date provenite de la senzorii de poluarea amplasați în zona Strand Aldwych. 

Instalația a fost alimentată de datele generate în timp real de senzorii de poluare reflectând interacțiunile cu mediul înconjurător. Astfel, datele invizibile precum nivelul de poluare, temperatură, și umiditate au fost transpuse în ceva tangibil, mai exact un show de lumini și sunete. Lumina volumetrică și sistemul de sunet folosit au creat pentru vizitatori un moment unic de contemplare asupra problemelor de mediu. 


Surse

Imagine de copertă: Martyna Kubrak Glasshopper, Urban Projections