Un desen grafic care ilustreaza o fata si pisica ei ce se uita pe geamul din apartament, se vad detalii si din camera ei, un tablou pictat, cateva plante cat si zgarie norii si caldirile din fata apartamentului

O călătorie în lumea personajelor digitale: în discuție cu artiști grafici

De la jocuri video la filme de animație spectaculoase, ultimele două decenii au fost marcate de înclinarea spre grafica digitală și, implicit, modelarea 3D. Astfel, termenul de artist și-a însușit o nouă însemnătate, o nouă ramură care a ajuns să înflorească în moduri ce depășesc până și simțurile umane. În prezent, noile tehnologii facilitează un mediu vast, însă incert, oferind oportunitatea creatorilor de a-și da frâu liber imaginației și de a trece peste limitările tradiționale ale artei în moduri neașteptate.


Descoperă în acest articol povestea a trei artiști digitali cu care am reușit să stăm de vorbă, cunoscuți pentru faptul că aduc la viață personaje extraordinare și narative pe măsură în comunitățile de pe Instagram, X sau YouTube.

@tonyskeor

Artist vizual, ilustrator dar și dezvoltator de jocuri, Anton Skeor este cunoscut în industria artei digitale pentru contribuțiile sale aduse comunităților Synthwave și Sci-Fi. Prin fuziunea elementelor de grafică digitală și a celor de randare 3D, artistul reușește să creeze scene sobre și bântuite de mister într-un univers distopic și controlat de tehnologie.

Combin grafica digitală cu animația 3D, și explorez de obicei teme fie în culori neon vibrante, fie nostalgice, melancolice și pline de solitudine.”

Cel mai mare proiect al artistului ucrainean se numește „Templum” și ilustrează banalitățile vieții de zi cu zi a locuitorilor unui „exomoon” (o lună din afara sistemului nostru solar) în secolul XXII. Skeor alege să definească estetica întregului proiect ca fiind „Dreampunk” – o variație a stilului cyberpunk, însă mult mai calmă și melancolică. Aici sentimentele și rolul fiecărui individ din societate primează în favoarea mentalității „tehnologii avansate – calitate a vieții scăzută”, adesea întâlnită în filme precum Blade Runner sau Altered Carbon.

Sursele sale de inspirație variază, și își au rădăcinile în micile activități din viața de zi cu zi a oamenilor. Pe lângă jocurile anilor 2000 sau a lucrărilor altor artiști din comunitate, filme precum Matrix, Ghost in the Shell sau oricare dintre producțiile lui Wong Kar Wai au influențat puternic stilul artistic prezentat de Skeor. Admite totuși că cea mai bună sursă de inspirație va rămâne muzica, iar genuri precum dreampunk, synthwave, ambient și vaporwave îl ajută în procesul creativ.

Pentru a afla mai multe detalii despre proiectele sale, poți intra pe website-ul lui aici, însă lucrările lui pot fi găsite și pe YouTube, Cara, X, sau Instagram.

@egrelsv

Egor Eliseev este un artist grafic din Sankt Petersburg, cunoscut pentru stilul său caricaturistic, adesea întâlnit în benzi desenate sau animații. După cum ne-a spus și el, desene animate precum W.I.T.C.H. sau As told by Ginger, l-au influențat puternic încă din copilărie, determinându-l să adopte un stil vibrant și colorat, în care trăsăturile fizice ale personajelor sunt accentuate și uneori duse la extrem. În lucrările lui, alege să se joace cu formele și să experimenteze, aducând astfel la viață personaje cu povești aparte. 

Să fiu sincer, întotdeauna am adorat latura copilărească a artei, motiv pentru care folosesc și multe culori calde. Chiar și când desenez, se poate vedea [această înclinare].”

Admite de asemenea că acum se lasă inspirat de orice poate: benzi desenate, cărți, desene animate, dar mai ales de alți artiști din această breaslă. Egor menționează că se simte motivat și inspirat să creeze în special când știe că lucrările îi sunt așteptate de către audiență. Pentru el, nimic nu se compară cu o postare primită pozitiv sau cu aprecierea arătată de către fani în secțiunea de comentarii a unui reel.

Găsești mai multe dintre lucrările sale pe contul său de Instagram.

@ed.boskoop

Având un stil mistic și parcă rupt dintr-un basm, Edwige Stoll își aduce contribuția în universul dominat de dragoni, gnomi și alte entități mitice creând o atmosferă de liniște și calm într-o lume departe de realitatea noastră. Este un artist vizual și „creator de creaturi”, cum se intitulează el. A făcut parte din echipa de creație pentru sezonul 2 din Arcane, Summit of the Gods și The Character of Rain, producții care i-au oferit posibilitatea de a-și crea un portofoliu consistent.

Pentru mine, jocurile ca și World of Warcraft sau Pokemon mi-au influențat puternic stilul”

Pe lângă jocurile video, artiștii vizuali precum Shaun Tan, un australian cunoscut pentru cărțile sale de ilustrații (poți vedea mai multe aici), Ashley Wood și Taiyou Matsumoto, personalități importante pentru industria benzilor desenate și a primelor forme de grafică digitală, au jucat un rol important în dezvoltarea stilului său. Îi admiră de asemenea și pe directorii Masaaki Yuasa și Mamoru Hosoda cunoscuți pentru filmele Yun-Oh, Mind Game sau Boy and the Beast și Summer Wars, însă filmele marca Studio Ghibli au fost și vor rămâne o sursă de inspirație pentru el.

Poți să afli mai multe despre lucrările sale și portofoliul artistic explorându-i pagina de Instagram aici.

Alte mențiuni

@shimoon_artwork

Printre artiștii selectați, însă cu care nu am reușit să luăm legătura, se numără și Simon Goeneutte-lefevre, un creator de personaje 2D și 3D din Franța ce se folosește de grafica digitală pentru a aduce la viață caractere și super-eroi. În prezent lucrează în echipa de grafică a serialului Arcane dar face și lucrări la comandă.

Stilul său este unul variat, și utilizează în principal tehnici de randare 3D, urmând să fie texturate și aduse la viață sub forma de giganți din piatră, creaturi mistice, dar și luptători sau zeități.

Vezi mai multe despre lucrările sale pe contul său de Instagram @shimoon_atwork.

@tristan_brard

Fiind un alt artist grafic francez cunoscut în lumea digitală pentru abordarea sa în set design și designul de personaje, Tristan se folosește în mod frecvent tonuri pastelate pentru a crea scene delicate și visătoare. Fiecare lucrare spune o poveste, iar personajele sale prind viață într-un mod subtil, dar plin de profunzime. Abilitatea sa de a lucra cu aceste nuanțe delicate permite un contrast perfect între imaginație și realitate.

Poți găsi mai multe dintre lucrările sale pe Instagram la @tristan_brard.

@jellyfishfortuna

Cu o abordare plină de optimism, artista cunoscută și ca Frances, se folosește de culori vibrante în designurile sale de set. Scenele ilustrate sunt adesea pline de lumină, având ca punct central apusurile de soare. Astfel, imaginile prind culori calde, însă povestea personajelor sale rămâne încă un mister ce rămâne la latitudinea privitorului de a fi descoperită.

Vezi mai multe despre lucrările sale pe Instagram și pe X la @jellyfishfortuna.

Imagine de copertă: Proiectul “Templum” | Sursa: arhiva Anton Skeor