O femeie blonda, cu par cret si ochelari, imbracata in visiniu si cu un sort maro, de piele, peste; in fundal se vede un studio de ceramica

Studio de Fericire: Atelier de ceramică și hrană pentru suflet

De la cele mai simple boluri până la opere de artă, ceramica a fascinat întotdeauna prin fuziunea dintre tradiție și creativitate. În ultimii ani, interesul pentru acest tip de ateliere a crescut, ele transformându-se în locuri de relaxare, explorare și conexiune cu sinele. Astfel, am făcut o vizită la Fauve Atelier din cadrul Studio de Fericire din Cluj-Napoca, un spațiu unde creativitatea ia forma obiectelor din ceramică și nu numai.

Am programat o întâlnire cu proprietara atelierului și într-o zi însorită de joi, prin aglomerația tipică a prânzului, ne-am croit drumul până pe Memo 10. Pe partea dreaptă, parcă ascuns de mulțimile grăbite de oameni și sub acoperișul unui pasaj îngust, se ascundeau niște scări și un semn către „Studio de Fericire”. Urcând treptele am fost ghidați de un model floral pe pereții holului, care se încheia la ușa cu numărul 6, unde am regăsit logo-ul de la parter.

După câteva minute de răgaz, ne-a întâmpinat cu un zâmbet cald o femeie cu părul creț și blond. Ea este Valentina, fondatoarea si amfitrioana „Studio de Fericire”. Încă de la primii pași în spațiul de creație, am remarcat amploarea camerei deschise, care se încheia cu două geamuri îndreptate spre Strada Memorandumului. Pe ambele părți ale acesteia, rafturi din lemn albe lăsau la vedere creațiile din ultimele colecții, mici fragmente din ce însemna de fapt studioul. De la căni și căsuțe, la cercei și alte bijuterii din diverse materiale, am trecut încet în universul creației, privirile noastre îndreptându-se spre centrul camerei. Acolo, masa încărcată de obiecte ceramice adăpostea ultima colecție realizată de Valentina, porcușori cu aripi de gâscă, vrăbii cu nas de om și alte creaturi mistice luând forma unor căni și boluri, care ne-au atras atenția încă de la intrarea în atelier. Era colecția de animăluțe fantastice, așa cum o numește și ea, colecție despre care ne-a povestit mai târziu în detaliu.

Cea mai nouă colecție expusă pe masa de la intrare | Foto: Roxana Papp

Așteptând să ne pregătească o cafea între micile creaturi expuse, Valentina ne-a povestit despre primele ei experiențe cu domeniul ceramicii. Și-a început cariera într-o mansardă închiriată, lucrând pe genunchi. „Nu aveam cuptor și fugeam la facultatea de ceramică din Mărăști pentru a le arde. Jumătate din obiecte erau sparte pe drum. A fost foarte dificil”. Un cuptor propriu îți permite să greșești de câte ori e necesar, însă lucrurile stau diferit când lucrezi cu uneltele altora.

Inițial, nu știam nimic despre ceramică, decât că îmi doresc foarte tare să învăț să o creez. Atunci am început un proces autodidact.

În principal se consulta cu prietenii din domeniu pe care și i-a făcut în Cluj (ea provenind din Galați) și urmărea tutoriale de pe YouTube, însă a întâlnit în facultate și un tehnician extraordinar, cu ajutorul căruia a reușit să se perfecționeze.

Pas cu pas, spre un spațiu mai mare

Astfel, s-a alimentat de fapt și nevoia de a avea un spațiu mai mare. Ulterior, s-a mutat în Gilău, într-un atelier de 50 m² construit in curtea casei de iubitul ei, care încet-încet devenea neîncăpător. Înainte de pandemie, Valentina a organizat o tabără de creație, dar odată cu răspândirea virusului, activitatea atelierului a luat o pauză. Oamenii au continuat să o întrebe dacă mai ține ateliere asemănătoare, iar aflând că studioul se află în Gilău, reacția generală era „Oh, dar e departe.” Asta a motivat-o să-și mute activitatea într-un loc mai mare, mai exact în actuala clădire de pe Strada Memorandumului.

Camera unde au loc atelierele | Foto: Roxana Papp

Găsirea unui spațiu atât de frumos a fost pură întâmplare, așteptând-o parcă pe ea să îl descopere. Amenajarea lui a durat până pe 23 mai 2024, când a avut loc și inaugurarea. „Este foarte, foarte proaspăt, nu i-au dat încă dinții” spune ea râzând și privind spre camera plină de obiecte ceramice. Încăperea include și un showroom, pe care l-am văzut la intrare, de unde pot fi și cumpărate produsele, existând și un magazin online dedicat. „Studio de Fericire” este partea de ateliere creative, sub umbrela căruia se află Fauve Atelier.

Am combinat atelierul meu cu spațiul în care organizez atelierele creative și cu showroom-ul. Deci am 3 în 1. Dacă aș putea, l-aș face 4 în 1 să și locuiesc aici.

Fauve Atelier este brandul de ceramică și mătase. Acesta colaborează cu mai multe platforme care susțin creatori locali, precum IARMAROC, lansat de curând. Talentul și produsele Valentinei au ajuns departe, fiind expuse la o ceainărie din centrul Clujului, la Muzeul de Artă Contemporană din București, și chiar la un butic din Paris si sunt prezente în case din multe colțuri ale lumii – din China până în SUA, Canada și chiar pe Coasta de Fildes.

Rădăcinile pasiunii pentru ceramică

Face modelaj încă din liceu, însă a pierdut o perioadă contactul cu materialul, dar l-a redescoperit când a apărut pe piață argila cu uscare la aer. Atunci a început să facă accesorii pe care graficianul din ea le desena și proiecta. Cu ajutorul creioanelor grafice, colorate sau în acuarelă, obiectele se desfășurau pe hârtie, însă luau forma fizică și durabilă cu ajutorul ceramicii. Am privit mai atent obiectul ce îl țineam în mână, încă cald de la cafeaua proaspătă. Avea două coarne aurii pe ambele părți cu scop de mâner, fiind învelit de un strat pictat cu buline albastre și negre, ducând cu gândul la un vis.

După cum vezi, și ceașca din care servești nu este doar practică, ci este și estetică, deci îți aduce bucurie să te uiți la ea.

Ceașcă de la Fauve Atelier | Foto: Roxana Papp

Asta a și făcut-o pe Valentina să se îndrepte către ceramică, deși abia găsise sprijin în acest sens până să se mute la Cluj. A ajuns, totuși, pas cu pas, să descopere că pasiunea care s-a dezvoltat dintr-o nevoie de estetic a reușit să capete și susținerea din partea celor din jur.

O clipă de răgaz pentru suflet

Valentina nu și-a dorit niciodată să dețină un simplu magazin în centru sau pur și simplu să-și mute spațiul de lucru. Și-a dorit să ofere un loc în care oamenii să se relaxeze și să se descopere prin intermediul artei, un spațiu unde pot veni să învețe, deși după 8 ani de lucru cu ceramica, artista consideră că până și ea mai are de învățat. Așa au luat naștere atelierele creative.

Unii oameni care vin aici spun că au 2 mâini stângi sau că ei ne-au pus mâna pe lut niciodată sau habar n-au să picteze și le e teamă că nu vor crea nimic de care să fie mândri.

Totuși, până la finalul procesului creativ, își dau seama că există resurse în ei, iar cu ajutorul ghidajului oferit reușesc să creeze lucrări cu însemnătate.

Studio de Fericire oferă două tipuri de ateliere: un Open Studio în timpul săptămânii (în zilele de miercuri și joi) unde participanții pot crea ce produse doresc. Fie că e vorba de modelaj sau de pictură pe porțelan, gama din care pot alege este variată. Pictura se face pe obiecte arse deja în primul stadiu și se folosesc culori speciale. „Am avut recent atelier de pictat căsuțe-felinar anterior modelate de cursanți, iar în funcție de dorința fiecăruia le prezint materialele și stadiile prin care trece ceramica, întrucât e foarte important să le cunoască.”

În zilele de sâmbătă se organizează întâlniri tematice cu o temă deja stabilită, de regulă, construcție de obiecte pentru uz casnic, cum ar fi boluri, farfurii sau vaze, sau de decor. „Nu multă lume știe cât de mult timp ia ceramicii să devină ce ținem noi în mână”

Valentina îi provoacă pe toți participanții la răbdare, întrucât întregul proces, de la momentul modelării și până la folosirea lui acasă, poate dura chiar și o lună. Familiarizarea cu materialul și ustensilele de lucru, dar mai ales cu tehnica prin care pot să ajungă la obiectul final, dau personalitate produsului și o însemnătate care merită toată așteptarea.

Obiecte din ceramică expuse în showroom | Foto: Roxana Papp

În ceramică, tehnica și răbdarea sunt cheia

Modelarea în sine, construirea obiectului, finisarea lui fie cu un burete, fie cu degetele, și aplicarea detaliilor, nu este un proces deloc simplu. Obiectul rămâne apoi în atelier pentru a se usca lent timp de 2 săptămâni. Produsul trece printr-o primă ardere, o ardere de biscuit care permite apoi pictarea și glazurarea sa. În cele din urmă, obiectul capătă forma finală după a doua ardere la 1250 °C, care îi dă și luciul specific.

Întregul proces depinde și de produsele create. De exemplu, o pereche de cercei usucă mult mai repede, însă pentru o ceașcă cu toartă, uscarea se face diferit. Ceașca trebuie învelită într-o folie pentru uscare uniformă, pentru că altfel apar crăpături. Dacă produsul nu e modelat corect, pot apărea crăpături chiar și în timpul arderii. „E destul de complex și ce e îmbucurător e că oamenii reușesc să aprecieze mai mult ceramica creată manual după ce o fac ei cu mâna lor.”

Perechi de cercei Fauve Atelier | Foto: Roxana Papp

Ceramica de acest fel nu se folosește de aceleași metode ca ceramica făcută industrial, care durează exponențial mai puțin. „Ceramica realizată industrial e gândită să fie produsă în masă și să nu își pese atât de tare când le spargi.”, adaugă ea, luând încă o gură dintr-o ceașcă cu modele albastre.

Suișurile și coborâșurile unui business creativ

Când am întrebat-o care consideră că este cea mai mare provocare pe care atelierul a întâmpinat-o de la inaugurare încoace, a răspuns fără ezitare: „să ajung la oameni”. Știe că nu e ușor să te faci cunoscut, însă o bucură faptul că oamenii, odată ce află de atelierul ei, rămân, pentru că devine un spațiu special pentru ei. Menționează și că e dificil să găsească metoda potrivită în marea algoritmilor de social media, mai ales că nu are o persoană dedicată care să se ocupe de asta.

Cred că cel mai greu este să port toate pălăriile pe care trebuie să le port eu într-o zi.

Valentina e manager de marketing, fotograf, PR, website developer și uneori contabilă, dar mai presus de toate este creatoare. Consideră că trecerea dintre roluri este uneori dificilă într-un business creativ, „[…] dar este copilul meu, și o fac cu bucurie pentru că îmi aduce mari satisfacții emoționale.”

Când vine vorba de cea mai mare reușită, recunoaște că este o întrebare la care îi este greu să răspundă. Pe parcursul unei zile, al unei săptămâni, al unei luni sau chiar al unui an există cu siguranță atât aspecte pozitive cât și negative.

„Ceea ce mă încarcă pe mine este atunci când vine cineva în vizită și se topește privind creațiile. Așa simt că nu trăiesc degeaba, simt că mi-am împlinit scopul în viața asta de a face oamenii fericiți așa cum pot eu. Asta cred că e cea mai mare reușită.”

Inspirația vine când te aștepți mai puțin (sau când muncești mai mult)

Valentina își petrece și câte douăsprezece ore pe zi lucrând în atelier. De aceea, pentru ea, momentele de inspirație nu vin în timpul cafelei de dimineață sau în timpul unui duș rece. Inspirația vine muncind. Procesul ei creativ pornește de regulă de la „banalități” sau forme foarte simple, din care se dezvoltă alte idei.

O altă sursă de inspirație sunt visele. Visez extraordinar de mult. Mă mir că reușesc să mă odihnesc noaptea.

Valentina își notează des visele pe care le consideră relevante și obișnuiește să-și ia parte din inspirație de acolo. Așa a luat naștere și ultima ei colecție, „animăluțele fantastice”. A fost de fapt o combinație între vis și multă muncă, care a început de la forme simple și a evoluat în creaturile mistice, prezente pe masa de la intrare. „Este prima colecție după care am plâns când am vândut-o”.

Colecția „Animăluțe Fantastice” | Foto: Roxana Papp

A fost prima dată când Fauve Atelier a participat la Caolin, un festival internațional dedicat ceramicii, care a avut loc în Cluj. Ne-a povestit cum a vorbit cu fiecare animăluț în parte, asigurându-le că vor ajunge într-o casă unde vor fi iubite și îngrijite. „Odată cu ele pleacă și o parte din sufletul meu, care se regenerează totuși pentru că din iubire crește și mai multă iubire.”

Festivalul Caolin, unic în România

Caolin este Festivalul Internaţional de Ceramică Contemporană, iar anul acesta a ajuns la a 7-a ediție. S-a desfășurat între 11 și 15 septembrie în Piața Unirii și este în prezent singurul festival de ceramică contemporană din România și unul dintre cele mai mari din Europa de Est. Este organizat anual de Asociația „Caolin” în colaborare cu Fundația „CeramArt” și încurajează colaborarea între artiști, oferind publicului ocazia de a intra în contact cu lumea ceramicii. Anul acesta au fost organizate și câteva ateliere interactive, unde Valentina a fost unul dintre instructori.

Sunt niște oameni extraordinari în spate acolo, îi cunosc și sunt onorată că fac parte din comunitatea asta.

Rolul ceramiștilor în industria artistică

Industria ceramicii este în continuă creștere și e un domeniu în care fiecare artizan își aduce propriul stil, fiind departe de un mediu competițional. „Ce m-a făcut să am încredere, e că indiferent de cât de mulți ceramiști am fi, fiecare își are locul lui ”. În cadrul Caolin, au participat 30 de expozanți din toată țara și cu toții au avut succes, fapt ce demonstrează autenticitatea fiecăruia. Chiar dacă furnizorii și materialele sunt aceleași, atât felul în care sunt folosite și aplicate, cât și emoția din care provin, sunt complet diferite, fiecare aducând ceva special.

Artista mai menționează că se bucură să vadă magazine care scot colecții asemănătoare cu ceramica lucrată manual. „Mă bucur că suntem atât de mulți în industrie pentru că astfel putem hrăni oamenii cu frumos.”

Despre atelierele cu pictură pe mătase

Pe lângă atelierele de ceramică, Studio de Fericire organizează și ateliere de pictură pe mătase. Unul dintre ele a avut loc chiar cu câteva săptămâni în urmă, și de regulă durează mai mult decât unul de ceramică. Valentina îi ajută pe participanți să urmeze pas cu pas toate etapele, începând de la întinderea mătăsii și până la fixarea culorilor, plecând la finalul sesiunii „cu eșarfa la gât”.

Eșarfă din mătase | Foto: Roxana Papp

Pentru cei la început de drum în artă

Nu e întotdeauna ușor să ai un business creativ, însă Valentina îi îndeamnă pe cei aflați la început să nu se dea bătuți și să caute sprijin în oamenii din jurul lor. „Dacă ai un vis și crezi în el, merită să pui tot efortul acolo.”. Este un fapt cunoscut că nevoia de artă e de obicei lăsată pe dinafară în viața de zi cu zi, fiind de multe ori privită cu superficialitate. În realitate, însă, fiecare dintre noi avem nevoie de ea, fie că e vorba de muzică, arte plastice, teatru sau film. Arta e un mod de a ne reîncărca bateriile și a ne conecta cu ceilalți. „Fast food-ul în materie de conținut, care se digeră foarte rapid, dar care nu lasă nimic în urmă, e inutil în viața unui om.”

La întrebarea dacă s-ar vedea practicând o altă meserie, răspunsul ei a fost unul categoric: „Niciodată!”.

Eu nu mă intitulez fotograf, nu sunt ceramist, eu sunt artist vizual.

În timp ce terminam ultimele guri din ceașca cu coarnele aurite, am întrebat-o pe Valentina cum ar descrie într-un cuvânt business-ul ei, iar după o pauză în care a recunoscut râzând că a fost pusă din nou în fața unei întrebări dificile, a decis că Fauve Atelier și Studio de Fericire sunt „hrană pentru suflet”.

Atelierul Valentinei | Foto: Roxana Papp

Am încheiat interviul pe o notă optimistă, când ne-a povestit despre faptul că e o fire sociabilă, iar acum 8 ani când s-a mutat la Cluj, împreună cu un grup de prieteni, începuse o tradiție de a se întâlni în fiecare sâmbătă seara la cină, unde pregăteau tot felul de mâncăruri și petreceau timp împreună. Atunci și-a dat seama că îi place să hrănească oamenii, nu doar cu hrană fizică, ci și spirituală și emoțională. Și despre asta este Studio de Fericire. „De unde dau, sporește și mai mult, și de aceea îmi doresc să vină cât mai multă lume să se hrănească de aici.”, a adăugat ea în timp ce ne-a condus spre ieșire. Cu un zâmbet cald și plin de speranță, ne-a urat mult succes, iar noi, lăsând atelierul în urmă, așteptam, cu o nerăbdare copilărească parcă, să ne reîntoarcem acolo.