O sala de muzeu cu instrumente, tobe, violoncel, chitara, saxofon si trei tablouri prinse pe peretele din spate

Backstage Pass la Music Gallery

Te-ai gândit vreodată cum arată viața din culise a artiștilor tăi preferați? Cum arată o sală de repetiții sau cum funcționau barurile de jazz? Ei bine, ai ocazia să te bucuri de această experiență la Muzeul de Artă din Cluj Napoca.

Backstage Pass la Music Gallery promite un mod de a trăi muzica la un alt nivel. Fie că ți-ai dorit să asculți un vinil sau să cânți la un instrument, află că aici le poți găsi pe toate.

Misiunea galeriei

Proiectul este creat de organizatorii Jazz în the Park, fiind construit pe 3 piloni: Ascultă”, Învață” și Explorează”. Cu ajutorul acestora, organizatorii își doresc să ofere o experiență imersivă și complexă publicului larg. De la ascultarea unor înregistrări de înaltă calitate, și până la explorarea influenței acestui gen muzical asupra culturii, chiar și cei mai puțin pasionați de jazz pot descoperi complexitatea creațiilor, explorând intersecția dintre muzică și artă.

Experiența The Weekly Bit la Backstage Pass

„Ascultă” are o semnificație dublă, și pune accent pe Ce și Cum ascultăm. Pentru a oferi o experiență cât mai autentică, în galerie răsună muzica pe discuri de vinil, sunetul fiind redat prin boxe și căști produse în România. „Învață” se concentrează pe a oferi și a dezvălui adevărata poveste a jazz-ului, iar „Explorează” așa cum indică și numele, oferă oportunitatea de a experimenta lumea audio într-un mod inedit, unic în România. Participanții la expoziție pot testa diverse echipamente audio de ultimă generație, pot urmări tutoriale de folosire a instrumentelor, și mai ales să descopere moduri prin care muzica se poate îmbina cu alte forme de artă. 

Evoluția pick-upurilor | Foto: Bianca Pîrcălăbescu

Tema Backstage” de anul acesta ne-a învăluit încă de la intrare, unde până și brățările de acces ne-au transportat în culisele unui spectacol. Un ecran imens la dreapta, proiecta imaginea un concert văzut din spatele cortinei, capturând energia momentului dintr-un unghi diferit.

Am ales turul ghidat prin expoziție, care ne-a purtat prin detaliile fiecărei instalații. Am aflat cum a evoluat tehnologia muzicii de-a lungul anilor, de la cea manuală, care se folosea de o manivelă, până la metodele moderne, automate. A fost uimitor să aflăm cât de mult s-a schimbat modul în care ascultăm muzică și cum acest lucru ne influențează în activitățile de zi cu zi.

Pe scurt, am pășit într-o lume a sunetelor, a istoriei și a inovației, o lume în care muzica prinde viață într-un mod cu totul diferit. Putem spune că Music Gallery este expoziția care ne-a transportat în culisele unui concert de jazz, și ne-a făcut să ne simțim ca niște mici artiști.

Instalații interactive și imersivitate

Într-o altă secțiune a expoziției, am fost invitați să experimentăm o serie de instalații multimedia. Cu căștile pe urechi, un univers de sunete s-a desfășurat în jurul nostru, fiecare atingere a senzorilor declanșând o nouă compoziție muzicală. Am descoperit cum vocea noastră poate influența undele sonore afișate pe un ecran, dar și diversitatea jazz-ului prin audiția unor fragmente muzicale din zone diferite ale lumii. Fiecare instalație a fost o invitație la joacă și la descoperire, iar noi am acceptat-o cu entuziasm.

Workshop-uri și muzică live

fată care cântă la pian

Pe lângă expoziție, am participat și la câteva workshop-uri. Atelierele îi invită atât pe cei mari, cât și pe cei mici, să descopere muzica, fie că o fac pentru prima dată sau nu. Am cântat la instrumente, am învățat câteva acorduri de chitară și ne-am exprimat liber într-o atmosferă relaxată și creativă, totul mulțumită artiștilor care au susținut lecțiile.

Înapoi la rădăcini

La final, călătoria noastră s-a încheiat într-un bar de jazz intim, inspirat din perioda prohibiției (1920-1933) din Statele Unite. Această perioadă este cunoscută ca și „decada de aur a jazzului”, când întregul gen muzical, împreună cu băuturile alcoolice, erau asociate cu o clasă de jos a societății. Barul se inspiră și după conceptul de „Jazz Kissa” din Japonia anilor ‘50 , unde vizitatorii ascultau în liniște discurile de vinil. 

Music Gallery nu este doar o galerie cu și despre muzică, ci un spațiu unde istoria prinde viață. Biletele pentru vizitarea expoziției sunt 40 RON, la care pentru încă 10 RON, poți beneficia și de turul ghidat, și sunt disponibile atât pe iabilet.ro, cât și la intrarea în Muzeul de Artă în limita locurilor disponibile.

Expoziția este deschisă pentru public până în data de 26 octombrie 2024, de marți până duminică, între orele 10:00 și 20:00, așa că nu pierde oportunitatea de a o vizita luna aceasta.


Imagine de copertă: Bianca Pîrcălăbescu